Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:00 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avangarda, Ceaușescu și Păunescu

ro

20 Jun, 2014 12:38 1025 Marime text
București, 20 iunie 2014 - Majoritatea artiștilor români avangardiști au cunoscut aprecierea și au fost cotați în primul rând de Occident și ceva mai târziu de spațiul românesc. Printre aceștia se numeră Jules Perahim, Marcel Iancu, Victor Brauner, Max Herman Maxy, Arthur Segal, Natalia Dumitrescu, Paul Ackerman, Hans Mattis Teutsch și mulți alții. Un altfel de talent a fost Marcel Iancu, creator al coloniei artistice de la Ein Hod și prezent în licitația actuală cu 8 opere, dintre care cea mai importantă operă este uleiul "Peisaj cu cetate" (valoare estimativă: 3.000 – 5.000 euro).
În aceeași categorie se încadrează și artistul Jules Perahim reprezentat de importanta operă "Cei din umbră" (valoare estimativă: 10.000 – 15.000 euro), dar care, la rândul său, numără alte 5 piese în ulei sau grafică în expoziția licitației. Vedeta licitației este "Vedere din atelierul artistului (Palma de Mallorca)" (valoare estimativă: 20.000 – 30.000 euro) de Arthur Segal, cunoscut drept un produs al culturii europene, artistul activând cu succes, creator de școală, în România, Germania, Elveția și Anglia. Pânza de față este realizată în perioada apogeului acestuia, la mijlocul anilor ‘30 și a facut parte din colecția Frank Rendall.
O altă operă care are o proveniență specială, colecția George Macovescu, este sculptura "Tors de femeie" (valoare estimativă: 15.000 – 22.000 euro) de Hans Mattis Teutsch, la rândul lui unul dintre cei mai lăudați artiști români din prima jumătate a secolului al XX-lea. Nelipsit din Licitația de Avangardă și Expresionism este Victor Brauner, cu certitudine cel mai bine cotat pictor român avangardist, prezent cu trei piese cu valorile cuprinse între 1.000 și 2.500 euro, conferind o ocazie rară publicului de a achiziționa un important artist universal la un preț de licitație.
O altă ocazie rară prezentă în sesiunea de licitații 24 – 25 iunie o reprezintă garnitura de mobilier de birou din lemn de paltin, un cadou monumental pentru a 72-a aniversare a liderului comunist Nicolae Ceaușescu, care pornește de la prețul de 10.000 euro și care oferă publicului o provocare mai puțin întâlnită. Garnitura face parte din Licitația de Mobilier de birou și Instrumente de scris de colecție, alături de care este prezentă o comodă-secretaire din lemn de nuc, stil Edward al III-lea, începutul sec. XX (preț de pornire: 450 euro).
Din categoria de instrumente de scris de colecție, pasionații vor putea alege vedeta licitației - un stilou Montblanc, model Pope Julius II, din aur, decorat cu diamante și rubine (preț de pornire: 10.000 euro). Un alt stilou cu poveste este cel marca Tibaldi, model Da Vinci Code, din argint și aur, ale cărui proporții au fost calculate prin proporția divină "Phi". Printre exponatele deosebite ale licitației se regăsesc o călimară din sidef, începutul sec. XX, oferită cadou ministrului George Macovescu de către Hussein al Iordaniei (preț de pornire: 50 euro), un set de instrumente de scris Cross, placate cu aur, care a aparținut lui Nicolae Ceaușescu (preț de pornire: 2.000 euro), un set de instrumente de scris Parker, din argint și aur, care a aparținut lui Adrian Păunescu (preț de pornire: 2.000 euro) sau un coupe-papier din argint aurit, gravat cu semnătura Reginei Maria a României, 1920-1938 (preț de pornire: 120 euro).
Până pe 23 şi, respectiv, 24 iunie, publicul va putea admira la Palatul Cesianu-Racoviță o expoziție complexă și inedită formată din loturile Licitației "Vechi Maeștri ai artei românești", ale Licitației de Cinegetică și Echitație, ale Licitației de Avangardă și Expresionism şi cele ale Licitației de Mobilier de Birou și Instrumente de Scris de Colecție. Primele două licitații vor avea loc pe 24 iunie, iar ultimele două pe 25 iunie, toate licitațiile fiind organizate la Athénée Palace Hilton București.

Despre Artmark
Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.
În cei cinci ani de existenţă, Artmark, liderul pieței de artă din România (76% cotă de piață în 2013, conform datelor Indexului Pieței Românești de Artă), a organizat peste 120 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 15.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie (dintre care, numai în 2013, aproximativ 5.000). Piața licitațiilor de artă din România s-a situat în 2013 la aprox. 15,1 milioane euro (comparativ cu valoarea de 14,6 milioane euro în 2012 și 13,7 milioane euro în 2011), într-o piață de artă ce poate fi estimată ca depășind 28 milioane euro. Diversificarea ofertei în piață a dus la creșterea numărului de tranzacții, licitațiile de artă înregistrând adjudecarea mai multor obiecte de artă decât în 2012 cu 6%.
Din poziția de lider, Artmark și-a asumat rolul de formator de piață, promovând activitățile educative și de sporire a interesului și fondului de cunoștințe despre arta românească, în context internațional. În 2013, Artmark a itinerat o seamă de expoziții de licitație la nivel național, facilitând amatorilor de artă din țară (orașe precum Constanța, Timișoara, Arad, Iași, Ploiești, Brașov, Focșani, Buzău, Sfântul Gheorghe, Bacău, Piatra Neamț etc.) accesul la capodopere ale creației artistice românești din colecții private. Tot din seria de evenimente de informare și educare a publicului, Artmark a continuat și dezvoltat, prin Institutul Artmark de Management al Artei, programa de cursuri de weekend despre arta românească și mecanismele de funcționare a pieței de artă.
Către sfârșitul lui 2013, casa Artmark comunică oficial înființarea Consiliului său de Excelență, ce acoperă, ghidează și girează activitatea întregii platforme culturale Artmark, inclusiv Centrul Cultural ArtSociety și Institutul de Management al Artei, cuprinzând ilustre personalități culturale sau publice românești, cu misiunea declarată de a se implica în creșterea vizibilității culturii românești și a impactului acesteia în modelarea societății românești, de la Președintele României (1996-2000) prof. univ. dr. Emil Constantinescu la Prințesa Marina Sturdza ori la artistul Ioan Sbârciu, Președintele Senatului Universității de Artă Cluj, sau la Catrinel Pleșu, directorul Centrului Național al Cărții etc. Este de menționat și numirea în Consiliu a Angelei Baillou, directorul general al Christie’s Austria, în coordonarea activităților pentru Europa Centrală și de Est, pe fondul intensificării colaborării profesionale între cele două case și a interesului manifest al Christie’s pentru evoluția pieței regionale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii