Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:23 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romania rurala radiografiata prin prisma transparentei decizionale. O analiza ANBCC

ro

19 Nov, 2010 16:31 1299 Marime text
Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC) a lansat prima analiza, realizata la nivel national, privind transparenta decizionala in comunele din Romania, in cadrul Forumului Informarii Publice-Romania rurala fata-n fata cu transparenta decizionala. Evenimentul a avut loc joi, 18 noiembrie 2010, la Bucuresti.

Studiul "In cautarea democratiei rurale. O radiografie a transparentei decizionale in Romania" analizeaza gradul de transparenta a primariilor de comune din Romania. Cercetarea ANBCC releva ca numai o treime dintre primariile de comune din Romania sunt familiarizate cu prevederile legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Chiar si in acele primarii care dovedesc cunoasterea minimala a legii, prin furnizarea unui raspuns la solicitarea ANBCC de informatii de interes public, comunicarea cetatean-autoritate publica locala este deficitara. Desi legea mentioneaza multiple metode de relationare cu cetatenii, datele arata ca 42% dintre primariile care au raspuns cererii utilizeaza fie un singur canal de comunicare cu cetatenii, fie niciunul. Mai mult, situatia informarii cu privire la organizarea sedintelor publice intareste concluziile privind comunicarea defectuoasa: un numar de peste 723 de primarii respondente (67%), indica utilizarea unei singure metode de informare privind organizarea sedintelor publice. "In conditiile in care aproape doua treimi dintre primariile de comuna din Romania nu dau curs solicitarilor de informatii in baza Legii 544/2001, se impune acordarea unei atentii deosebite instruirii functionarilor publici din mediul rural. In acest sens, programele de dezvoltare a capacitatii administrative trebuie sa devina una dintre prioritatile mediului rural" (Ioan Tanase, Director adjunct ANBCC).

In cadrul Forumului Informarii Publice-Romania rurala fata-n fata cu transparenta decizionala, reprezentanti ai autoritatilor publice locale din diferite comune ale tarii, membri ai societatii civile si delegati ai autoritatilor administratiei publice judetene si centrale s-au reunit pentru a identifica metodele prin care poate fi eficientizata implementarea legislatiei pentru a raspunde nevoilor specifice mediului rural. Dintre recomandarile realizate pe parcursul discutiilor, se disting necesitatea intaririi sanctiunilor pentru nerespectarea legii si nevoia de diversificare a mijloacelor de relationare cu cetatenii pentru a raspunde si nevoilor mediului rural. De asemenea, aplicarea legislatiei privind transparenta poate fi imbunatatita si prin intarirea rolului ONG-urilor in favorizarea cresterii gradului de transparenta din comuna romaneasca.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa ne contactati la telefon 021.313.40.06, sau prin e-mail, la anbcc@robcc.ro. Persoana de contact: Alina Iosifescu, Coordonator PR.

* Varianta electronica a studiului "In cautarea democratiei rurale. O radiografie a transparentei decizionale in Romania" poate fi consultata prin accesarea web site-ului ANBCC, la adresa www.robcc.ro, sectiunea Publicatii/Studii.

** Studiul "In cautarea democratiei rurale. O radiografie a transparentei decizionale in Romania" a fost elaborat in cadrul proiectului "Transparenta la purtator!"- finantat de Uniunea Europeana prin programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11-Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele Phare contactati cfcu.phare@mfinante.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii