Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:55 01 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Minciunile lui Mazăre. Bilanț la jumătate de mandat

ro

09 Jun, 2014 18:40 1514 Marime text
Pe 10 iunie se împlinesc doi ani de când primarul Radu Mazăre a fost reales în funcție. La jumătate de mandat, Asociația Constanța Ia Atitudine (ACIA) a realizat un bilanț al mandatului.
 
Cea mai importantă promisiune de campanie a lui Radu Mazăre a fost ”Un nou CET, o gigacalorie mai ieftină”. Mesajul a împânzit acum doi ani orașul și bună parte a votanților l-a crezut pe cuvânt pe primar. ”Mazăre ne-a mințit pe toți, și pe cei care l-au votat, și pe cei care nu au făcut-o. Nu numai că nu avem un CET nou, dar nici nu vom avea în următorii ani. Mai mult, prețul gigacaloriei a explodat. Să ne aducem aminte că în septembrie 2011 constănțenii plăteau 170 de lei pentru gigacalorie, iar acum plătesc 358,54 de lei”, a precizat Andrei Popescu, președintele ACIA. Este una dintre cele mai ridicate prețuri din țară, iar echipa primarului de Mamaia a ales să acorde ajutoare de încălzire persoanelor cu venituri reduse, masa sa de vot.
 
La putere sunt prietenii lui Mazăre, dar CET-ul nu a fost încă preluat de primărie. RADET-ul este condus de către o persoană condamnată la închisoare, de o primă instanță, pentru abuz în serviciu contra intereselor public și luare de mită, dar primarul îl menține în funcție. De ce oare?
 
Să ne aducem aminte și că între timp primarul a majorat taxele și impozitele locale, taxa de habitat urcând de peste 3,3 ori.
 
ACIA ia în calcul și varianta ca primarul Mazăre să fi majorat înadins prețul gigacaloriei, numai pentru ca locuitorii orașului să fie de acord cu dorința sa de a prelua controlul Portului Constanța. Edilul afirmă că va folosi banii din dividende pentru a subvenționa căldura, dar adevăratul motiv pare să fie controlul asupra operatorilor portuari. Reamintim că aceștia se opun, pe bună dreptate și cu exemple viabile, preluării acțiunilor de către Consiliul Local Constanța.
 
În afara acestei minciuni care ne afectează pe toți la buzunar, primarul de Mamaia a reușit, în ultimii doi ani, să distrugă aproape tot ce mai era spațiu verde. Orașul s-a umplut de beton, se construiește fără nici o noimă, în parcuri, la câțiva centimetri de actualele blocuri, pe iarbă, în intersecții. ”Ne transformăm într-o junglă de beton. Ne sufocăm în oraș. Îi cerem primarului de Mamaia să oprească acest masacru asupra spațiului verde”, a spus Andrei Popescu.
 
În Constanța, cu excepția unor investiții pe fonduri europene în piața Ovidiu, făcute în ceasul al 12-lea, nu s-a investit mai nimic. Primarul s-a concentrat pe stațiunea Mamaia. Aici se construiesc pasarele de milioane de euro, deși în oraș trotuarele arată jalnic și sunt zeci de șosele neasfaltate. Aici se construiesc parcări supraetajate, deși în Constanța este un deficit enorm de locuri de parcare, iar hingherii de mașini pândesc să îți ridice mașina, obligându-te să plătești un salariu pentru a o recupera. ACIA s-a implicat în acest caz, dar primăria refuză încă să spună câți bani ajung la firma care ridică mașini și câți la autoritățile locale.
 
Mazăre a mai ”reușit” ceva: să transforme un oraș cândva celebru pentru evenimente culturale, un oraș care a dat țării și Europei baletul ”Oleg Danovski”, într-un kitsch ordinar. De fapt, municipiul Constanța reușește performanța negativă de a aloca mai puțin de 3 lei pe an, pe cap de locuitor, domeniului culturii. Mazăre a înlocuit baletul cu dansurile lascive pe are alegorice, costumele de operă cu bikini, ariile celebre cu așa-numite imnuri puerile ale stațiunii.
 
În ultimii doi ani, Mazăre s-a preocupat așa cum știe el mai bine și de soarta Cazinoului din Constanța: a stat cu mâinile în sân. Impotența autorităților locale distruge, încet, dar sigur, una dintre cele mai frumoase clădiri din întreaga țară.
 
Ce a mai ”reușit” cu brio în acest timp primarul Mazăre a fost să risipească bani orașului. Constanța are un buget de circa 150 de milioane de euro pe an, dar banii aceștia nu se văd. Infrastructura este o glumă, 20.000 de maidanezi sunt un pericol pe străzi, RATC-ul este în pragul falimentului. A mai reușit însă ceva: să se căptușească cu un nou dosar penal și să își păstreze cei aproape 300.000 de euro pe care, ca orice social-democrat care plânge de mila săracilor, îi ține acasă, pentru zile negre. Și a mai reușit să adune zeci de mii de euro într-un cont în Israel, pe care nu l-a trecut însă în declarația de avere.
 
Cel mai dureros lucru al acestor ultimi ani de mandat ai primarului Mazăre a fost însă faptul că în oraș nu se creează locuri de muncă bine plătite. De fapt, nu se creează mai deloc locuri de muncă. Există mici excepții: în mall-uri sau în turism, unde salariile cu greu depășesc o mie de lei pe lună. În condițiile acestea, Constanța se tranformă într-un oraș de asistați sociali, care așteaptă pomana dată de Mazăre tot din banii lor.
”Mazăre a distrus Constanța. Au mai trecut doi ani de zile de mandat, iar constănțenii și-au dat seama că au fost mințiți. E vremea să îl trimitem în Madagascar, acolo unde îi place, și să aducem în loc pe cineva căruia îi pasă de acest oraș și de oamenii săi”, a conchis Andrei Popescu.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii