Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:43 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

455 proiecte au primit avizul pentru finantarea investitiilor din mediul rural

ro

10 May, 2010 19:02 1532 Marime text
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit va încheia contracte de finanţare pentru alte 455 de proiecte de investiţii din cadrul Măsurii 312 - Încurajarea înfiinţării de microîntreprinderi a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.

În cadrul sesiunii din 16 noiembrie - 11 decembrie 2009, au fost depuse la Oficiile Judeţene ale APDRP un număr mare de proiecte, respectiv 1.137 de proiecte conforme cu valoarea de aproximativ 690 milioane de lei, dintre care au fost selectate cele 455 de proiecte care urmează a fi contractate. Verificarea şi analizarea fiecărui proiect în parte a presupus un efort susţinut din partea personalului, reuşindu-se evaluarea tuturor proiectelor depuse în ciuda faptului că, în acest moment, Agenţia se confruntă cu o lipsă acută de personal.

Alocarea financiară disponibilă în sesiunea de licitaţie noiembrie - decembrie 2009 a fost de peste 206 milioane de lei.

Una dintre cele mai mari valori ale unui proiect selectat pentru finanţare prin PNDR este de 597 de mii de lei (echivalentul aproximativ al 139 de mii de euro). Proiectul respectiv propune investiţii în mediul rural prin achiziţia de utilaje agricole de înaltă tehnologie pentru înfiinţare unui service auto. De asemenea, a fost selectat pentru finanţare şi un proiect a cărui valoare este de aproximativ 212 mii lei (echivalentul a 49 mii de euro) prin care se propune achiziţia de utilaje pentru activităţi auxiliare de producţie vegetală.

Finanţarea nerambursabilă în cadrul acestei Măsuri poate ajunge până la 70% din valoarea totală eligibilă a investiţiei, dar nu va putea depăşi 200.000 de euro. Fondurile europene nerambursabile acordate prin Măsura 312 pot sprijini peste 200 de activităţi eligibile, care vor fi dezvoltate numai în mediul rural.

Beneficiarii selectaţi pentru finanţare vor fi notificaţi de către personalul APDRP în vederea semnării contractului la sediile Centrelor Regionale de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

Informaţii suplimentare

Măsura 312 - „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi " se încadrează în Axa III - „Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale" a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi are ca obiectiv general dezvoltarea durabilă a economiei rurale prin încurajarea activităţilor non-agricole, în scopul creşterii numărului de locuri de muncă şi a veniturilor adiţionale.

Obiectivele specifice ale Măsurii 312 sunt crearea şi menţinerea locurilor de muncă în spaţiul rural, creşterea valorii adăugate în activităţile non-agricole, crearea şi diversificarea serviciilor pentru populaţia rurală, prestate de către micro-întreprinderi.

Printre obiectivele operaţionale se regăsesc crearea de micro-întreprinderi, dar şi dezvoltarea celor existente în sectorul non-agricol din spaţiul rural. Alte obiective operaţionale privesc încurajarea iniţiativelor de afaceri promovate în special de către tineri şi femei, încurajarea activităţilor meşteşugăreşti şi a altor activităţi tradiţionale, cât şi reducerea gradului de dependenţă faţă de agricultură.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Măsura 312 sunt micro-întreprinderile şi persoane fizice neînregistrate ca agenţi economici care se vor angaja însă ca până la data semnării contractului de finanţare să fie autorizate cu un statut minim de persoană fizică autorizată şi să funcţioneze ca micro-întreprinderi.

Investiţiile în activităţi non-agricole productive care privesc industria uşoară. Spre exemplu articolele de pielărie, încălţăminte, lână, blană, tricotaje, produse de uz gospodăresc. Sunt, de asemenea, eligibile investiţiile în activităţi de procesare industrială a produselor lemnoase - începând de la stadiul de cherestea (ex. mobilă), în mecanică fină, asamblarea maşinilor, producţia de unelte şi obiecte casnice, de ambalaje sau alte asemenea investiţii.

Investiţiile pentru dezvoltarea activităţilor meşteşugăreşti, de artizanat şi a altor activităţi tradiţionale non-agricole cu specific local au în vedere prelucrarea fierului sau a lânii, olăritul, brodatul, sau confecţionarea instrumentelor muzicale tradiţionale. Totodată, pot fi finanţate şi activităţile de marketing - mici magazine de desfacere a propriilor produse obţinute din aceste activităţi.

În ceea ce priveşte crearea şi diversificarea serviciilor pentru populaţia rurală, printre investiţiile eligibile sunt cele pentru serviciile de croitorie, frizerie, cizmărie, dar şi cele care asigură conectarea şi difuzarea Internetului, mecanizarea, transportul - altele decât achiziţia mijloacelor de transport.

Sunt, de asemenea, eligibile investiţiile în protecţia fitosanitară şi însămânţare artificială a animalelor, în servicii pentru reparaţii maşini, unelte şi obiecte casnice.

În cadrul Măsurii, va fi sprijinită achiziţionarea de echipamente de producere a energiei din surse regenerabile, altele decât biocombustibilii, însă numai ca parte componentă a proiectelor de investiţii sprijinite prin această măsură.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii