Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:15 18 06 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nume sonore fac parte din distribuție Premieră la Constanța. „Totul se transformă“, spectacol oglindă al zilelor noastre

ro

21 May, 2021 16:05 2481 Marime text
  • Va birui nevoia de intimitate sau cea de apropiere interumană? Găsiți toate aceste răspunsuri într-o poveste-oglinda a zilelor noastre, „Totul se transformă“, (eveniment găzduit de Casa de Cultură a Sindicatelor-Constanța), în care descoperim că avem nevoie să vedem zidul pentru a-l putea dărâmă.  
  • Evenimentul are loc la data de 25 mai, la ora 19.00.
Povestea regizată de Vlad Zamfirescu pe un text de Alexandru Popa zugrăvește cu umor si vervă o serie de tablouri decupate dintr-o realitate altfel decât cea pe care o știm de-o viață, realitatea care ne-a prins in mreje de 1 an încoace. 

Oricine se poate regăsi într-unul din cele 4 personaje, își poate identifica gândurile ori reacțiile, sau se poate recunoaște într-una din situațiile pe care eroii le traversează.

Construit pe filonul empatiei, textul are un haz molipsitor, pigmentat cu replici ce dau de gândit.  O radiografie a relațiilor interumane, intr-o situație de criză, dar si fină analiză a relațiilor de cuplu, sau a relației părinte-copil, piesa pune în lumină tendința de auto-izolare ce are ca mijloc agregant frica de orice: de boală, de singurătate, de necunoscut. Decupată dintr-o realitatea atipică, piesa ne face să înțelegem că libertatea vine cu prețul acceptării și că adesea în viața ne apropiem doar după ce ne-am înstrăinat. 

Rafinată, cultă și un pic formală, Tora (Maia Morgenstern) a modelat de-a lungul timpului generații de elevi și crede în puterea protectoare a conveniențelor sociale și in faptul că oricine își poate îmbunătăți condiția prin educație. Dupa un lung mariaj, în cele din urmă eșuat, ia viața de la capăt într-un duplex cochet, cu grădină. 

Asistentă medicală pensionară, Cora  (Carmen Tănase) este o prezență caldă, chiar vulcanică, ce a pus totul în slujba celei mai importante misiunii pe care i-a oferit-o viața: creșterea fiului ei, șturlubaticul Vigo (Vlad Zamfirescu). Băiatul a ajuns el însuși la vârsta deplinei maturității, dar nu a găsit încă resortul care să îl propulseze dincolo de caldura căminului copilărie, așa că locuiește în casa Corei. De cealaltă parte a structurii de tip duplex locuiește Tora, care caută să impună limite despre care crede că îi vor consolida spațiul privat. 

Ca o pată de culoare apare în peisaj Trent (Mircea Rusu), fostul soț al Torei, angrenat în altă relație, dar încă nedetașat de femeia despre care cândva a știut totul. 

Va lăsa Vigo în urmă siguranța și confortul casei în care a copilărit? Își va duce Tora până la capăt planul de a-și separa proprietatea de a Corei printr-un perete despărțitor? Va birui nevoia de intimitate sau cea de apropiere interumană? Găsiți toate aceste răspunsuri într-o poveste-oglinda a zilelor noastre, în care descoperim că avem nevoie să vedem zidul pentru a-l putea dărâmă.  

Distribuție: Tora– Maia Morgenstern, Cora– Carmen Tănase, Trent– Mircea Rusu, Vigo– Vlad Zamfirescu
Regia: Vlad Zamfirescu

Text: Alexandru Popa
Gen: comedie
Asistent regie: Madalina Ciupitu
Scenografie: Imelda Manu
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii