Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:16 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Istoricul orașului Cernavodă”, de Ioan I. Mușat

ro

19 Nov, 2017 17:08 3787 Marime text

 
Din biblioteca ADRIAN CÂRLESCU
 
Apărută în luna martie a anului 1938, la Tipografia „Viața Literară”, din București, lucrarea „Istoricul orașului Cernavodă”, aparținând învățătorului Ioan I. Mușat, este prima monografie a acestei importante localități dobrogene. Încheiată în 1936, cartea a văzut lumina tiparului datorită sprijinului care i-a fost acordat de către primarul nou numit în 1938, căpitan Velicu Teodor.

Descendent al unei familii de ostași „sacrificați pe altarul Patriei”, Ioan I. Mușat a dedicat cartea, în semn de recunoștință, bunicului său Banu Mușat - veteran din 1877, și unchilor săi: Mușat Gheorghe - mort în războiul pentru Întregirea Neamului, în luptele de la Doaga, Mușat Mihai - mort în luptelede la Mărășești, și Mușat Constantin - invalid, rănit grav în luptele de la Turtucaia.

În Prefața cărții, preotul T. Samoilă afirmă: „Cernavodă, ca toate locurile de așezare omenească, unde pulsul de viețuire a ținut pas cu cadența vremurilor, și-a avut soarta sa, destinul său istoric. (...) Firul evolutiv al orașului Cernavodă, după cum reiese și din acest studiu monografic, pornește de la anticul Axiopolis, dă în rudimentarul și primitivul ca așezare Bogazschioi și se oprește la faza aceasta progresivă de acum, care dacă sub raportul edilitar are un aspect urbanistic, apoi nomenclatura îi este încă cu rezonanță de barbarism, cari de mult ar fi trebuit să dispară”.

Mai departe, Cernavodă este considerată cartea de vizită a Dobrogei, pentru că este prima localitate cu care ia contact călătorul venind pe podul Regele Carol I...

Cele 100 de pagini ale monografiei se deschid cu o poezie dedicată Cernavodei de Alexandru Gherghel. Și pentru a vă stârni curiozitatea, iată câteva titluri din cele 14 capitole: „Considerațiuni geologice și geografice“; „Considerațiuni istorice“; „Când s-a întemeiat orașul Cernavodă? De unde și-a luat numele?“ (însoțit de vederi generale de la 1860, aparținând Academiei Române); „Așezarea orașului și populația“; „Starea orașului în trecut și în prezent“ (cu un tabel conținând eroii Cernavodei morți pentru întregirea neamului și numeroase vederi de la 1936); „Edilii orașului de la 1878 și până în anul 1936“ (fiecare prezentat cu foto și povestea sa de viață). Importante informații sunt cuprinse în capitolele dedicate Bisericii, Învățământului, dar și portului și industriei de la acea vreme.

Lucrarea integrală are 101 pagini şi poate fi descărcată mai jos, în format PDF – dimensiune fişier 21 MB
 
Citește în format integral

2051


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari