Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:30 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Dobrogea. Gurile Dunării şi Insula Şerpilor”


Bazată pe un studiu obiectiv, după cum însuşi autorul recunoaşte, lucrarea „Dobrogea. Gurile Dunării şi Insula Şerpilor” şi-a propus să arate ce a fost Dobrogea odinioară, începând chiar cu Evul Mediu şi domnia lui Mircea cel Bătrân, ajungând până la 1928, aşadar la 50 de ani de la revenirea provinciei pe harta României.

Structurată în trei părţi, cartea debutează cu originea numelui „Dobrogea”, pentru ca în prima parte să ofere informaţii geografice, în partea a doua, consideraţii istorice, iar cea de-a treia parte să se ocupe, în majoritate, de descoperirile arheologice.

Deosebit de bine documentat, numai dacă e să ţinem cont de bibliografia întinsă pe aproape 10 pagini, volumul constituie o excelentă bază pentru toţi cei care îşi propun să cunoască istoria Dobrogei prin ochii unei personalităţi cum a fost Romulus Seişanu.

Cunoscut jurist, istoric, ziarist, dar şi o personalitate importantă în elita intelectuală a vremii, Romulus Seişanu a avut un destin tragic. Născut la Tecuci, în 1884, el a fost condamnat la închisoare pe viaţă, în 4 iunie 1945, în „lotul ziariştilor”, pentru că a atacat în articolele sale, din 1943 şi 1945,  Uniunea Sovietică. Şi-a petrecut 10 ani în închisoare şi a murit la Văcăreşti, în 1955.  
La 40 de ani de la moartea sa, în 1995, sentinţa respectivă a fost casată! Citește în format integral

36

Comentarii