Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:49 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Unul dintre cei mai importanţi scriitori români a murit într-o zi de 17 august

ro

17 Aug, 2016 00:00 4138 Marime text
 

Considerat unul dintre marii clasici ai literaturii române, Ioan Slavici s-a stins din viaţă pe 17 august 1925. Pe ultimul drum, a fost condus de familia sa, săteni din împrejurimi, dar şi de Liviu Rebreanu, din partea Societăţii Scriitorilor Români.
 
În discursul de rămas bun, scriitorul Gala Galaction a spus: „Îl vedem deasupra noastră mare în literatură, fruntaș al condeiului, premergător și explorator al frumuseților graiului și sufletului poporului nostru. Îl vedem deasupra noastră printre nouri și culmi, care se numesc Eminescu, Alecsandri, Maiorescu, Coșbuc, Caragiale”.
 
Viitorul scriitor, al doilea copil al cojocarului Sava şi al Elenei, a frecventat şcoala din satul natal, liceul din Arad şi cursurile Universităţii din Budapesta, pe care le-a întrerupt din cauza unei stări precare de sănătate.
 
La Viena îl cunoaște pe Mihai Eminescu, care îi va rămâne prieten apropiat pentru tot restul vieții. În anul 1871, Slavici a debutat cu o comedie în paginile revistei „Convorbiri literare“, la îndemnul lui Eminescu. Se spune că tot Eminescu l-ar fi îndemnat să scrie şi prima poveste. Din 1877, a fost redactor la ziarul „Timpul”, alături de Eminescu și Caragiale.
 
Dintre cele mai importante scrieri literare ale lui Slavici amintim romanul „Mara“, nuvelele „Moara cu noroc“ şi „Pădureanca“, poveştile „Păcală în satul lui“, „Zâna Zorilor“, memoriile „Lumea prin care am trecut“, „Închisorile mele“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii