Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:45 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Dan Puric împlineşte 57 de ani astăzi

ro

12 Feb, 2016 00:00 5236 Marime text
Astăzi, Dan Puric – actor, eseist, autor şi regizor de teatru român - împlineşte vârsta de 57 de ani. Presa străină l-a catalogat drept un „maestru al perfecțiunii și ingeniozității, al umorului negru, care înnoiește arta pantomimei lui Chaplin și Marceau”.
 
Dan Puric s-a născut la Buzău, a copilărit la Nehoiu şi a urmat liceul la Bucureşti. „Eu m-am născut la Buzău, în 1959, și în copilărie am avut o perioadă dacă nu de iluminare, în orice caz de lumină nemaipomenită - pentru că am copilărit la Nehoiu, în munți. Părinții mei erau medici acolo... vedeam de dis de dimineață munții. Munții îmi vorbeau pe limba lor, păsările își ziceau muzica (...) Este un cerc de lumină care s-a pogorât pentru totdeauna în viața mea. (...) Apoi ai mei m-au adus la București. Aveam şapte ani și eram fascinat de locomotive. De la școală țin minte tot lumina, felul cum cădea ea pe pupitrele noastre”, își amintește actorul într-un interviu.
 
După ce s-a întors din armată, Dan Puric a reuşit să intre la teatru, în clasa lui Dem Rădulescu. În anul 1985, a fost repartizat la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani, iar după trei ani, s-a mutat la Bucureşti, la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale”. În decursul carierei, a interpretat roluri în piese importante de Shakespeare, Goldoni, Marivaux, Caragiale, Blaga. De asemenea, a regizat şi filme, iar spectacolele sale – „Toujours l’amour”, „Made in Romania”, „Costumele”, „Don Quijote” – au fost reprezentate în mai multe ţări.
 
În 2003, actorul a primit Premiul Naţional Român UNESCO, pentru Dezvoltare Culturală, şi Premiul UNITER, pentru „performanţă în teatrul non-verbal”. În 2008, a publicat volumul „Cine suntem”, care începe cu îndemnul părintelui Iustin Pârvu „Urmați-l, citiți-l și-l veți înțelege”.
 
Sursa foto: activenews.ro     
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii