Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:04 13 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In Memoriam Tamara Buciuceanu-Botez. Amintiri de la ultimul spectacol jucat la Constanţa

ro

17 Oct, 2019 00:00 1911 Marime text
Pe scena Casei de cultură a sindicatelor din Constanţa au urcat de-a lungul anilor, datorită eforturilor managerului Gheorghe Ungureanu, mari actori ai scenei româneşti, precum: Olga Tudorache, Tamara Buciuceanu, Radu Beligan, Victor Rebengiuc, Florin Piersic, Dan Puric, Ştefan Radof, Gheorghe Dinică, Horaţiu Mălăele, Ion Caramitru, Tudor Gheorghe.
 
Recenta dispariţie a celebrei actriţe Tamara Buciuceanu-Botez a prilejuit rememorarea ultimei sale prezenţe pe această scenă. 
Ieri, Gheorghe Ungureanu declara pentru ZIUA de Constanţa că regretata actriţă s-a aflat la Constanţa ultima oară pe 13 octombrie 2009, cu spectacolul de comedie „Divorţul de Aur“, în care, alături de Sorin Frâncu, a oferit spectatorilor întâlnirea cu povestea familiei Piteştean şi cu problemele mărunte ale cuplului obişnuit, transpuse în replici amuzante sau profunde.
 
„Mi-amintesc că, după spectacol, mi-a spus: «Să ştii, directore, că pe mine mă cheamă şi Botez!» Am mai încercat şi acum doi ani să o invit pe scena Casei de cultură, dar mi-a spus că nu se mai poate”, povestea Gheorghe Ungureanu.
 
Din cele nouă decenii de existenţă, aproape şapte le-a dedicat carierei sale impresionante, pentru care avea să fie răsplătită cu nenumărate aplauze, dar şi cu premii. 
Îndrăgita actriţă a fost celebrată, la 26 iunie 2016, la Sibiu, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), prilej cu care „Doamna comediei româneşti“ a mărturisit că se simte „extraordinar, foarte tânără, bucuroasă şi fericită” că publicul nu a uitat-o.
 
„Am trăit două vieţi: a mea, care peste o lună face 87 de ani, şi tot a mea - 64 de ani de teatru. Mă simt foarte tânără, bucuroasă, fericită că văd atâta lume. Înseamnă că nu m-a uitat nimeni. (...) Şi pentru că mie nu îmi place să vorbesc mult decât când joc sau filmez pe scenă, vreau să închei aşa, ca să nu vă plictisesc: de mic copil, m-am gândit ce o să mă fac dacă mă întreabă cineva. Am să iau de la capăt ceea ce am făcut. Şi când nu veţi mirosi flori de câmp pe scenă seara, poate vă veţi întreba atunci unde o fi plecat Tamara. Vă mulţumesc că nu m-aţi uitat“, a declarat Tamara Buciuceanu-Botez, la primirea premiului de excelenţă pentru întreaga carieră.
 
Sursa foto: Casa de cultură a sindicatelor Constanţa
 
Citeşte şi:
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii