Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:31 21 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai faimoşi compozitori români...

ro

14 Oct, 2015 00:00 2745 Marime text


La data de 14 octombrie 1853, la Şipotele Sucevei, într-o familie modestă, s-a născut Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai faimoşi compozitori români ai vremii sale.

Îndrăgostit de muzică de la o vârstă fragedă, Ciprian Porumbescu a început studiul muzicii cu Carol Miculi, apoi vioara, la Ilişeşti, cu Simon Maier, continuând la gimnaziul din Suceava, cu Ştefan Nosievici şi, în particular, cu Anton Valentin şi C. Schlötzer. Cu ajutorul unei burse, îşi continuă studiile la Conservatorul de Muzică din Viena. Aici va scoate colecţia de 20 de piese corale şi cântece la unison, reunite în "Colecţiune de cântece sociale pentru studenţii români" ("Cântecul tricolorului", "Cântecul gintei latine").
 
Pe 11 martie 1882, a avut loc premiera operei "Crai nou", piesă în două acte, scrisă de Ciprian Porumbescu pe textul poeziei poetului Vasile Alecsandri. Ciprian Porumbescu a scris nu numai lucrări muzicale, ci şi multe poezii, articole de presă. De asemenea, a redactat un manual didactic pentru şcolile populare.

Printre cele mai cunoscute lucrări se numără "Balada pentru vioară şi orchestră", "Crai nou" (pe un text de Vasile Alecsandri), "Altarul Mânăstirii Putna", "Inimă de român", "Gaudeamus Igitur". De asemenea, Porumbescu a scris şi melodia fostului imn "Trei culori".

În timp ce se afla la Stupca, casa în care a copilărit, a fost arestat pentru activitatea sa politică. I-au dat voie să îşi ia cu el vioara şi l-au urcat într-o căruţă. În timpul detenţiei, a scris cele mai bune piese ale sale.

În anul 1883, pe 6 iunie, se stinge din viaţă la doar 29 de ani, sub ochii tatălui său şi ai surorii lui, fiind bolnav de tuberculoză. Ciprian Porumbescu a uimit o lume întreagă cu pasiunea sa pentru muzică şi talentul la vioară.
 
Sursa foto: ampt.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii