Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:52 27 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IULIUS, compania care derulează la Constanța cel mai mare proiect din portofoliu, a obținut 400 de milioane de euro pentru o investiție derulată în paralel la Cluj-Napoca

ro

27 May, 2025 09:47 527 Marime text
RIVUS Cluj-Napoca. Sursa foto: Facebook IULIUS

Compania IULIUS, alături de Atterbury Europe, a reușit să atragă cel mai mare credit acordat unei dezvoltări real-estate din România.
 
Este vorba despre suma de 400 de milioane de euro pentru proiectul mixed-use de reconversie urbană RIVUS Cluj-Napoca.
 
Acest fapt confirmă capacitatea IULIUS de a atrage fonduri considerabile pentru derularea de proiecte complexe și încrederea pe care partenerii o au față de companie.
 
„RIVUS Cluj-Napoca, amplul proiect mixed-use de reconversie urbană dezvoltat de companiile IULIUS și Atterbury Europe, primește cel mai mare împrumut acordat unei noi dezvoltări real-estate din România. Valoarea creditului este de aproximativ 400 de milioane de euro și reprezintă o finanțare sindicalizată acordată de patru instituții creditoare: Erste Bank, BCR, BERD și BRD. RIVUS redă orașului 14 hectare de fostă platformă industrială ca proiect multifuncțional cu probabil cea mai mare diversitate funcțională din România – retail, office, cultură, entertainment, parc. Valoarea investiției în proiect este estimată la peste jumătate de miliard de euro, demersul fiind în prezent în etapa obținerii autorizației de construire”, menționează reprezentanții IULIUS în comunicatul de presă.
 
Ce presupune proiectul RIVUS. Grădină creată de la zero, principii de operare eficientă, mobilitate alternativă, patrimoniu valorificat
 
Dezvoltarea propune o grădină urbană amplă, de peste 52.000 mp, amenajată cu peste 700 de arbori maturi, inclusiv copaci care au fost recuperați de pe fosta platformă industrială, dar și peste 100.000 de plante decorative de diferite dimensiuni. Clădirea principală de retail va avea fațade înierbate și acoperiș verde, care va integra inclusiv o grădină japoneză. Unicitatea RIVUS este dată și de conservarea și reintegrarea a două clădiri industriale, cu valoare ambientală, ca parte din noul proiect, cu funcțiuni culturale, office și servicii.
 
Sustenabilitatea proiectului va fi implementată până în cele mai mici detalii: dezvoltarea de clădiri nZEB (adică cu un consum de energie aproape zero), designul care pune în valoare și asigură o conexiune cu râul Someș, folosirea unor materiale naturale, gradul cât mai mare de lumină naturală în interior, dar și eficiență energetică, infrastructură care favorizează transportul prietenos cu mediul, alei care permit circularea apei, amenajări cu scopul de a susține biodiversitatea zonei, producția de energie din surse regenerabile etc.

 
Pentru acest proiect au fost asumate, prin contract cu Municipalitatea, investiții consistente în infrastructură. Acestea vor include realizarea unui nou pod rutier peste Someș, două poduri pietonale, soluții de sistematizare a traficului, modernizarea unor străzi din proximitate, precum și amenajarea de infrastructură velo, aliniată la strategia autorităților de mobilitate. Proiectul va fi deservit de aproximativ 4.800 de locuri de parcare, subterane și supraterane, dintre care 900 vor avea conexiuni pentru încărcarea mașinilor electrice, precum și de 2.500 de spații pentru parcarea bicicletelor.
 
Constanța, locul unde IULIUS derulează cel mai mare proiect din portofoliul său
 
În contextul proiectului RIVUS Cluj-Napoca, reamintim că IULIUS investește masiv și la Constanța, compania propunând o viziune proaspătă pentru revitalizarea unei zone care a fost lăsată în uitare în municipiul Constanța, care este separată, în prezent, de linii de cale ferată și este neproductivă.
 
Aflate, geografic, în inima municipiului Constanța, cele 38 de hectare pe care le dorește dezvoltate IULIUS fac parte dintr-un areal studiat de către municipalitate în suprafață totală de 400 de hectare, a cărui regenerare pot fi restartul de care Constanța și întreg litoralul au nevoie. Cu principii clare, axate pe spații verzi și zone multifuncționale pentru toate activitățile dorite de constănțeni, IULIUS prezintă proiectul pe site-ul www.constanta360.ro, unde doritorii își pot exprima părerile.
 

Proiectul cu o valoare de 800 milioane de euro, din care au fost deja investiți 22 milioane de euro, trebuie să treacă prin mai multe etape. Deja au început cu cel mai important aspect, care ține de pregătirea terenului. Cele 38 de hectare vor parcurge un amplu proces de decontaminare, situl fiind contaminat cu TPH, hidrocarburi petroliere, ce necesită o bacterie specifică care să neutralizeze efectele poluării. Tehnic vorbind, această procedură va dura circa un an de zile, timp în care IULIUS va parcurge etapele de documentare pentru continuarea proiectului.
 
„Suntem entuziasmați să propunem o strategie de revitalizare a unei zone contaminate a orașului Constanța. (…) Reprezintă un motor social, economic și urban. În ceea ce privește reacția tuturor factorilor implicați, avem încredere că un astfel de proiect ambițios poate fi realizat doar împreună. Credem că orașul Constanța, cu toți actorii implicați cu care am discutat, arată entuziasmul de a aduce acest oraș spre potențialul pe care îl poate avea”, declarase Raluca Munteanu, directorul de dezvoltare IULIUS, la începutul anului.

La Constanța, IULIUS este gata să-și asume și cel mai mare proiect de bioremediere din Europa. Soluția, cu o finanțare integrală asigurată de investitorul privat, este realizată de institutele de cercetare din România și este una viabilă pentru decontaminarea platformei Oil Terminal. În prezent, zona respectivă este o rană pentru oraș, cu un puternic miros neplăcut, o zonă poluată, dar are prima șansă să devină un plămân verde.
 
Acest proiect va aduce la Constanța 10 hectare de spații verzi, o zonă de business, comercială, funcțiuni culturale, o zonă de congres, o zonă de aqua park, funcțiuni definite după o analiză a nevoilor locuitorilor orașului.
 
Raluca Munteanu, directorul de dezvoltare al IULIUS a vorbit pe larg despre acest proiect în cadrul unui interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanța.
 
Despre IULIUS
 
Compania IULIUS este dezvoltator și operator real estate specializat în proiecte mixed-use de regenerare urbană din România, cu o experiență de peste 25 de ani și cu o prezență în patru mari orașe din țară – Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava. Valoarea investiţiilor realizate în România depăşeşte 1,2 miliarde de euro.
 
Portofoliul său cuprinde peste 310.000 mp de retail, în două proiecte mixed-use de regenerare urbană (Palas Iași și Iulius Town Timișoara), rețeaua națională de shopping mall-uri regionale (Iulius Mall – Iași, Cluj-Napoca și Suceava) și proiectele Family Market din Iași (Miroslava și Bucium). Proiectele sunt lidere de piață la nivel regional și înregistrează anual peste 70 de milioane de vizite.
 
În doar zece ani, compania IULIUS s-a impus drept unul dintre cei mai activi dezvoltatori și operatori de spații office clasa A, construind, sub brandul național United Business Center, poluri regionale de business și comunități creative multinaționale, în trei centre universitare importante ale României – Iași, Timișoara și Cluj-Napoca. În total, 15 clădiri verzi, cu o suprafață totală de peste 242.000 mp, în care sunt prezente peste 142 de birouri de companii, unde lucrează peste 29.500 de angajați.
 
Până în prezent, IULIUS a realizat 13 hectare de grădini urbane, amenajate cu peste 80.000 de copaci și arbuști, însumând investiții ce depășesc 18 milioane de euro. În total, valoarea investițiilor de utilitate publică depășește 190 de milioane de euro, incluzând facilitățile pentru comunitate, parcurile și soluțiile de infrastructură.
 
Compania IULIUS are în dezvoltare două proiecte mixed-use de reconversie urbană, la Cluj-Napoca şi Constanţa, investiţii estimate la peste 1,3 miliarde de euro.
 
Citește și:
Ansamblul multifuncțional IULIUS din Constanța va reprezenta inima municipiului. O gară nouă și hectare întregi de spațiu verde (FOTO+VIDEO) 

ZIUA LIVE Raluca Munteanu, Director de Dezvoltare IULIUS - „Constanța merită să aibă o gară la standarde internaționale” (P)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii