Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:45 27 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Salina Praid a devenit inaccesibilă şi personalului operator, din cauza ploilor

ro

27 May, 2025 17:10 238 Marime text
sursa foto: wikipedia.org


Platforma Salinei Praid a devenit inaccesibilă și pentru personalul operator și utilaje, din cauza infiltrațiilor provenite de la precipitațiile abundente din ultimele săptămâni, se arată într-un comunicat de presă al Societății Naționale a Sării (SNS), transmis marți AGERPRES.

'În pofida eforturilor depuse de specialiștii din cadrul Societății Naționale a Sării S.A., împreună cu cei din cadrul ISU Harghita, ABA Mureș, Apele Române, Primăria Comunei Praid și Prefectura Harghita, din cauza precipitațiilor abundente (în prezent fiind declarat - Cod portocaliu de ploi și avertizările de ploi torențiale și furtuni pentru perioada următoare), în prezent există pericolul iminent de producere de noi sufoziuni din albia pârâului Corund. În prezent, platforma minei a devenit inaccesibilă, ceea ce a condus la retragerea temporară de pe pozițiile de lucru atât a personalului operator, cât și a utilajelor, până la micșorarea debitului la un nivel acceptat și retragerea apelor, care să permită evaluarea ulterioară a situației și continuarea lucrărilor necesare pe albia pârâului Corund pentru consolidarea albiei prin betonarea zonelor de minimă rezistență, precum și a lucrărilor privind realizarea unui nou canal pentru preluarea debitelor mari (...) Deschiderea activității de agrement va fi posibilă numai după evaluarea efectelor produse de ultimele inundații și expertizarea structurală a bazei de agrement', se arată în comunicat.


Ce spun reprezentanții societății 

Reprezentanții societății menționează că o primă expertiză geofizică a fost comandată, iar rezultatele sunt așteptate în cursul zilei de miercuri, 28 mai.

Potrivit sursei citate, în perioada 5 - 26 mai 2025, pe fondul precipitațiilor abundente produse în întreaga țară, la Salina Praid, debitul pârâului Corund a crescut semnificativ. La data de 27 mai, ora 9:30, debitul înregistrat a fost de 60 mc/sec, de o sută de ori peste debitul mediu normal (care este de 0,2 - 0,5 mc/sec), fiind cel mai mare debit înregistrat în ultimii 30 ani.

În acest sens, din momentul începerii fenomenului meteo și a creșterii debitului pârâului Corund, pentru dirijarea apei pe canalele disponibile și stoparea infiltrațiilor, SNS a întreprins, prin surse financiare proprii, o serie de acțiuni. Astfel, a efectuat, în regim de urgență, lucrări de betonare și impermeabilizare în zona critică (pe brațul de alimentare a canalului de by-pass construit în 2024) pentru a pune în siguranță zona afectată și pentru a putea controla posibilele debite mari ale pârâului Corund în următoarea perioadă.


S-au realizat lucrări pentru construirea unui canal de ocolire a zonei cursului de apă actual


De asemenea, s-au realizat lucrări pentru construirea unui canal de ocolire a zonei cursului de apă actual, care are scopul de a prelua din presiunea și din debitele apei venite din amonte, ca o soluție suplimentară de protecție.

Totodată, au fost construite două baraje transversale peste pârâul Corund folosindu-se resurse disponibile în imediata apropiere pentru reglarea debitului de apă care traversează zona minei vechi și au fost contractate servicii și lucrări de proiectare și execuție având ca obiectiv lucrări de betonare și impermeabilizare a albiei pârâului Corund pe o lungime de 1.375 de metri.

În același timp, au fost solicitate avize în vederea realizării unei albii secundare, pe o lungime de 270 de metri, pentru preluarea debitelor de apă în exces.

SNS precizează că, prin specialiștii săi, împreună cu ISU Harghita, ABA Mureș, Administrația Națională 'Apele Române', Primăria Comunei Praid, Consiliul Județean Harghita și Prefectura Harghita, depun în continuare toate eforturile pentru minimizarea efectelor produse de recentele inundații.

Până la acest moment, fenomenele meteo defavorabile au adus pierderi care nu pot fi cuantificate, atât pentru SNS S.A., cât și pentru întreaga comunitate din Praid, se precizează în comunicat.


Problemele la Salina Praid au apărut pe 5 mai, în contextul precipitațiilor abundente care au determinat creșterea nivelului pârâului Corund și infiltrarea apei în salină.

Accesul turiștilor a fost suspendat preventiv, iar Comitetul Local pentru Situații de Urgență Praid a declarat stare de alertă la nivelul localității, pe o perioadă de 15 zile, între 8 și 22 mai 2025.



Citește și:

Știri RomâniaStare de alertă locală de 15 zile în urma infiltrațiilor de la Salina Praid
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii