Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:47 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se împlinesc cinci ani de la moartea lui Johnny Răducanu

ro

19 Sep, 2016 00:00 2231 Marime text
Contrabasist, pianist, compozitor, aranjor şi conducător de formaţie. Este vorba despre Johnny Răducanu, considerat un „monstru sacru” al muzicii de jazz din România. Astăzi, se împlinesc cinci ani de la moartea lui.
 
Pe numele său adevărat Răducan Creţu, Johnny Răducanu s-a născut la Brăila, pe 1 decembrie 1931, într-o familie cu tradiţii muzicale de peste 300 de ani, de pe timpul lăutarului Petre Creţu Solcanu. A urmat studii muzicale la Iaşi şi la Cluj, pentru ca apoi să urmeze Conservatorul „Ciprian Porumbescu" din Bucureşti. De menţionat că, între anii 1957 şi 1971, a fost membru al orchestrei Casei de discuri „Electrecord", iar din 1971, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.
 
Dintre creaţiile sale de muzică uşoară amintim: „Vechiul port", „De mult într-o carte", „Nu veni, nu pleca", „Mă cheamă marea”. Ca instrumentist, şi-a adus contribuţia la realizarea majorităţii discurilor româneşti de jazz. Artistul a susţinut numeroase turnee peste hotare, în Belgrad, Olanda, Germania, Spania, Franţa, Grecia, Statele Unite.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii