Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:43 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Regina Ana a României şi-ar fi sărbătorit ziua de naştere astăzi

ro

18 Sep, 2016 00:00 2383 Marime text
 

Ana de Bourbon-Parma s-a născut la data de 18 septembrie 1923, în Paris, și a fost fiica principelui René de Bourbon-Parma și a principesei Margareta a Danemarcei.
 
A copilărit în Franța, dar în 1939, după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, și-a urmat familia în Spania și, ulterior, în SUA, unde a urmat o școală de artă. În anul 1943, s-a înrolat ca voluntar în armata franceză, dovedind, încă de atunci, o tenacitate rar întâlnită. A participat la operațiunile militare din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și Germania. La sfârșitul războiului a fost avansată în gradul de locotenent și a primit „Crucea de Război” a Franței.
 
La Londra, în noiembrie 1947, l-a cunoscut pe regele Mihai I, cu care s-a căsătorit pe 10 iunie 1948. Însă regele Mihai s-a îndrăgostit de ea cu mult înainte de a o cunoaşte personal. În timpul războiului, în România cinematografele prezentau, înainte de film, scurte reportaje de ştiri, cea mai mare parte de pe front. Regele Mihai, în sala de cinema a Palatului Regal, a văzut într-un reportaj de război câteva secunde cu chipul Principesei Ana de Bourbon Parma, care lucra ca infirmieră pe front. A cerut operatorului să decupeze fotogramele filmului şi să le transforme în mici fotografii, pe care le-a păstrat apoi, în mare discreţie.
 
După nuntă, a început exilul regelui Mihai și al soției sale. Regele Mihai și regina Ana au cinci fiice: Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria.
 
Regina Ana a murit pe 1 august. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat al Casei Regale. Avea 92 de ani și era internată de mai mult timp la un spital din Elveția. Conform tradiției Funeraliilor Regale din țara noastră, corpul neînsuflețit al Reginei Ana a fost depus pentru o zi în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar apoi pentru o zi în Sala Tronului la Palatul Regal din Calea Victoriei. Înmormântarea a avut loc la Curtea de Argeș, în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii