Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:30 01 11 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acum 12 ani, Rusia testa cea mai puternică bombă din lume

ro

11 Sep, 2019 00:00 704 Marime text
Acum 12 ani, Rusia testa cea mai mare armă convențională existentă vreodată, denumită „Tatăl tuturor bombelor”, potrivit wikipedia.org.
Bomba rusească Aviation Thermobaric Bomb of Increased Power (ATBIP) depășește versiunea americană în termeni de putere de distrugere și suflu.

Potrivit presei rusești, bomba ruseasca este o armă termobarică cu o putere de distrugere de patru ori mai mare decat MOAB, „mama tuturor bombelor”, deținută de SUA, reprezentând echivalentul a 44 de tone de TNT.
Bomba rusească are o greutate de 7.1 tone și este ghidată prin Glonass.

Raza de acțiune a acestei bombe este de 300 de metri, comparativ cu 150 de metri pentru MOAB, cea mai puternică bombă non-nucleară din arsenalul american, calificată de site-ul specializat în apărare GlobalSecurity.org drept "enormă, puternică și lansată cu precizie".


“Rezultatele probelor demonstrează eficiența proiectilului și forța sa este comparabilă cu aceea a unui focos nuclear. De asemenea, doresc să subliniez acest lucru — nu contaminează mediul înconjurător, spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu armele atomice”, transmitea în 2007 un general rus.
Totodată, acesta mai declară că “orice ființă umană este pur și simplu spulberată din raza sa de acțiune”
 
Rusia a detonat "tatăl tuturor bombelor" în fieful ISIS, pe 7 septembrie 2017.
Detonarea ar fi avut loc lângă orașul sirian Deir ez-Zor, unde au murit mai mulți lideri ISIS.
 
 

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii