Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:16 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Toți avem nevoie de spațiu! De unde vine nevoia de control

ro

30 May, 2022 00:00 1746 Marime text

 
 
 Una dintre cele mai frecvente și persistente dificultăți cu care se confruntă oamenii, chiar și când se afla în plin proces de transformare interioară, este aceea de a da spațiu celor din jur.
 

Paradigma în care am trăit ani buni, poate sute sau chiar mii de ani, a fost aceea a controlului pentru care oamenii se luptă neîncetat. Ei vor să domine, vor să aibă dreptate, vor să-i schimbe pe ceilalți, etc. Consumă foarte multă energie și timp, fiind în stare să-și consume viață la propriu pentru a lupta pentru control.
 
 
Nu-și dau seama că în felul asta își provoacă din ce în ce mai multa suferință. Dar de ce control? Pentru că trăiesc în iluzia că deținând controlul, se afla în siguranță și nimic nu-i poate surprinde. Îi înlănțuiesc pe cei din jur și ei se lasă înlănțuiți la rândul lor de tot felul de condiționări ("daca ai fi în cutare fel, eu aș fi mulțumit", "daca nu ai face cutare lucru, ai fi în regula", "daca faci cum spun eu, o să-ți fie bine").
 
 
Ciudat sau nu, avem nevoie că ceilalți să facă ce spunem sau ne așteptam noi, pentru că avem nevoie de confirmarea valorii noastre. Daca ei nu fac ce spunem noi, cu alte cuvinte daca nu ne dau dreptate, ne simțim ignorați, respinși, neimportanți, invizibili.
 
 
Prin urmare, nevoia de control vine din frică.
 
 
Citește continuarea pe astrocafe.ro.
 

Sursa foto: Pexels 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii