Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:31 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ceaiul de gutui, balsam pentru ficat și pancreas

ro

05 Mar, 2021 00:00 6839 Marime text
  • Cunoscute încă din Antichitate, gutuile au fost dintotdeauna apreciate datorită proprietăților astringente ale fructelor și frunzelor ajunse la maturitate, precum și pentru efectele hemostatice, emoliente, hidratante și tonice ale semințelor fructului.
Dacă infuzia din flori de gutui calmează accesele de tuse, decoctul din gutui ameliorează inflamațiile gastrointestinale datorită pectinei, care are rolul de a stabiliza și menține activitatea tractului intestinal și a florei microbiene.
 
Cunoscute încă din Antichitate, gutuile au fost dintotdeauna apreciate datorită proprietăților astringente ale fructelor și frunzelor ajunse la maturitate, precum și pentru efectele hemostatice, emoliente, hidratante și tonice ale semințelor fructului.
 
Cei care suferă de afecțiuni ale ficatului sau pancreasului trebuie să consume gutui zilnic ajungând astfel la regenerarea celulei hepatice. De asemenea, dezvoltarea microorganismelor care declanșează hepatita, poate fi inhibată  prin consumul cojilor de la două trei gutui zilnic, în stare proaspătă sau sub formă de decoct.
 
Acesta se prepară astfel: se pune un ibric 300 de ml de apă rece de izvor și câteva bucăți de gutuie cu tot cu coajă (aproximativ 200 g) și se lasă la foc potrivit timp de 10 minute. Decoctul se acoperă alte cinci minute după care se strecoară și se bea imediat. Gutuile fierte rămase, se consumă cât încă mai sunt calde.
 
Consumul alternativ de gutui proaspete și decoct stimulează eliminarea toxinelor, ajutând atât ficatul cât și pancreasul suprasolicitat, scrie autoarea Mariana Borloveanu în cartea sa numită "Leacuri mănăstirești".
 
Pe lângă decoctul obținut din fructe, și decoctul din frunze de gutui are proprietăți vindecătoare. Patru frunze proaspete sau uscate de gutui se măruntesc și se pun la fiert în 250 ml de apă. După 10 minute, ceaiul se ia de pe foc și se toarnă într-o ceașcă. Se bea numai cât este cald, deoarece se oxidează foarte repede. Acesta este un bun remediu pentru eliminarea nisipului de la rinichi.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii