Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:14 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gutuile conțin o mare cantitate de minerale și sunt o bună sursă de vitamina C

ro

05 Oct, 2018 00:00 2058 Marime text
Gutuile sunt deosebit de bogate în fibre, cantitatea fiind mai mare decât în majoritatea celorlalte fructe. Tocmai acest conținut ridicat în fibre participă la buna reglare a tranzitului intestinal. Taninurile și pectina exercită o acțiune protectoare asupra mucoasei intestinelor, având proprietăți antidiareice, informează Agerpres.ro
 
Fructul galben și parfumat, dar cu coajă tare care ar putea pune probleme dinților, conține și o mare cantitate de minerale, mai ales magneziu și oligo-elemente, constituind în același timp și o bună sursă de vitamina C (15 mg/100 g). Aportul său caloric este scăzut — 57 kcal/100 g.
 
Gutuile alese pentru consum imediat sau pentru preparare termică trebuie să fie tari și întregi, fără tăieturi. Sunt ajunse la maturitate când culoarea este galbenă, mirosul este pregnant și au un puf care se înlătură ușor cu o perie moale.
 
Pregătit, fructul se potrivește ca garnitură la carne de vânat, miel, vițel, rață. Din gutui se fac dulcețuri, compoturi, gemuri și tarte bune.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii