Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:00 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aparatură de ultimă generaţie la Spitalul Judeţean Constanţa! Societăţile private se implică în dotarea unităţii (galerie foto)

ro

08 Dec, 2018 00:00 2816 Marime text
Atunci când societatea şi societăţile se iau de mână, lucrurile frumoase se întâmplă de la sine. Dacă investiţiile de la autorităţile competente sunt limitate, bunăvoinţa oamenilor cu putere şi, să fim sinceri, cu bani este singura şansă pentru ca unele unităţi spitaliceşti să reuşească să aibă echipamente performante, de actualitate. Aşa se face că Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța a desfăşurat o conferință de presă în cadrul căreia a fost prezentată aparatură medicală de ultimă generație, intrată recent în posesia SCJU. Aceste aparate nu ar fi ajuns pe mâna medicilor, în beneficilor pacienţilor, dacă nu ar fi fost sponsorizările din partea SOCEP şi Celco.

„Am lăsat lucrurile frumoase pentru perioada sărbătorilor. Avem lucruri bune să vă spunem şi ceea ce înseamnă Spitalul Judeţean Constanţa“, a spus Cătălin Grasa, directorul SCJU. Conferinţa de presă a adus la masă medici şi oameni care au investit în echipamentele aduse recent în SCJU. „Dacă vrem să facem performanţă trebuie să o facem cu echipamente“, a mai precizat Cătălin Grasa.

La eveniment au fost prezenţi Dorinel Cazacu - reprezentant SOCEP, Bogdan Câmpineanu, şef secţie dializă, Dr. Nurla Ghiurselin de la laboratorul de explorări funcţionale şi dr. Radu Baz, secţia de imagistică. Firma Celco a dat 100.000 de dolari pentru achiziţia unui aparat de radiologie şi 4 aparate de dializa ultimul model. De asemenea, SOCEP a oferit 29.000 de euro pentru aparatul de electroencefalogramă.

Dr. Radu Baz de la Secţia de imagistică vorbeşte de aparatul de radiologie: „Pentru radiologie a fost o mană cerească. A permis achiziţionarea unui aparat de radiologie pentru copii. Imaginile digitale sunt clare şi pot fi prelucrate şi trimise la distanţă în sisteme de arhivare specifice. Cu atât mai mult acest lucru a reprezentat primul pas serios pentru refacerea clinicii de radiologie. Una peste alta, aparatul de la etajul 9, în secţia de pediatrie, este de foarte mare ajutor. Ne permite ca pe lângă imaginile de la aparatul fix să obţinem şi imagini clare cu aparatele mobile. Nu pot decât să mulţumesc sponsorilor“.

Dr. Nurla Ghiurselin de la laboratorul de explorări funcţionale: „Cabinetul care este de explorări neurorologice a făcut un pas uriaş prin achiziţionarea unui electroencefalograf digital cu 64 de canale de ultimă generaţie, cu posibilitatea de a monitoriza activitatea de la vârsta de 0 ani. Are posibilitatea cartografierii encefalului 3 D”.

Soft-ul de polisomnografie este dorit de către medicii SCJU. Iar aparatura nouă adusă la secţia de explorări funcţionale este la nivel european, după cum a zis seful secţiei. Pe aparatul electroencefalograf lucrează un doctor tânăr, aflat la cursuri de specialitate în Londra în prezent. Astfel, dacă dorinţa va fi aceeaşi pe viitor, secţia poate intra în programe de cercetare la nivel naţional pe acest drum. Electroencefalograful este de ultimă generaţie, numai două sau trei aparate existând în prezent în toată ţara, la acest nivel de performanţă.

Dr. Bogdan Câmpineanu, şef secţie dializă, despre cele patru aparate de dializa primite prin sponsorizări: „Le mulţumim tuturor sponsorilor care au ajutat la achiziţia aparatelor. Toţi care lucrăm în dializă nu putem decât să ne arătăm recunoştinţa. Funcţionăm cu 14 aparate. Programul de retehnologizare trebuie să continuie. Centrul de dializa din SCJU este abilitat de lege să introducă pacienţii cu hemodializă. Ca atare, rulajul este foarte mare, iar fără aparatură nu ne-am găsi utilitatea în spital.“

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii