Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:03 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Obiceiuri zilnice care te îmbătrânesc mai repede decât ai fi crezut

ro

08 Dec, 2013 14:08 2525 Marime text
1. Consumul de alimente inflamatorii

     În cazul în care mesele de zi cu zi sunt pline de alimente care cauzează inflamație cronică, cum ar fi uleiurile vegetale, margarina, carnea roșie, pâinea albă, sau produsele zaharoase, nu doar organele interne au de suferit, ci și pielea ta. Aceste alimente pot provoca inflamații în corpul tău, care accelează formarea ridurilor. Pentru a preveni îmbătrânirea prematură, consumă alimente bogate în  acizi grași și acid alfa-linolenic, cum ar fi semințele de in, uleiul din semințe de in, avocado, somon, și ulei de măsline. Aceste alimente vor ajuta pielea să-și mențină aspectul moale și elastic.
     De asemenea, asigurați-vă că mâncați suficiente fructe și legume. Produsele proaspete sunt bogate în zinc, seleniu, vitamina C, și beta-caroten, factori-cheie în producția de colagen (responsabil de fermitatea pielii), precum și protecția împotriva radicalilor liberi. Două opțiuni bune sunt ardeii roșii și morcovii.  Nu în cele din urmă, asigurați-vă că ați consumat suficiente proteine. Studiile recente arată că o cantitate insuficientă de proteine poate favoriza formarea ridurilor, și fisurilor pielii. Consumați cel puțin unul dintre următoarele alimente la fiecare masă (ouă, carne slabă de vită sau de pasăre, fasole).

2. Dezechilibrul  hormonal

     Corpul tău produce hormonul uman de creștere (HGH), în glanda pituitară. Printre funcțiile sale, HGH lucrează cu colagenul pentru menținerea sănătății pielii. Pe masură ce îmbătrânim, producția naturală de colagen încetinește , ceea ce se traduce prin riduri și piele cu aspect îmbătrânit. Procesul este unul care nu poate fi oprit, însă poate fi încetinit.           
   Rezultatele unui studiu recent sugerează că anumite combinații de aminoacizi pot stimula, productia de HGH, care la rândul său,  contribuie la promovarea producției de colagen și ajută la menținerea elasticității pielii. Studiile se referă atât la bărbați, cât și la femei.

3. Consumul de acool

    Alcoolul este un diuretic natural, astfel încât, cu cât mai mult bei, cu atât vei fi mai deshidratat. Consumul excesiv de alcool determină, de asemenea, focare rozacee și accentuarea liniilor fine, a acneei, și ale ridurilor, care instantaneu te fac să arăți mai în vârstă.   Ficatului, care elimină toxinele din organism, este mai puțin solicitat dacă nu consumi alcool, iar aceasta se va vede pe pielea ta.


4. Stresul

    Nimic nu ne îmbătrânește mai repede decât stresul și anxietatea permanentă. Un studiu efectuat în 2012 sugerează că stresul de la locul de muncă poat avea un efect nociv asupra ADN-ului din celule. Potrivit unui articol publicat de Huffington Post, cercetătorii au măsurat lungimea de secțiuni de AND, numite telomerii și au constatat că persoanele care lucrează în condiții stresante au avut cele mai scurte telomerii, ceea ce cauzează moartea celulelor sau  deteriorarea acestora, fapt ce poate accelera procesul de îmbătrânire.
     În plus, stresul poate afecta și creierului, în rezultat crește tensiunea arterială, care determină probleme legate de somn. Toate acestea te fac să arăți mult mai bătrână. Concluzia e simplă, orice ar fi, nu te stresa.
   De cele mai multe ori este greu să elimini stresul de la muncă, dar ca să-ți ajuți organismul să-l tolereze mai ușor: limitează consumul de cofeină, evită alimentele procesate, care pot pune stres pe sistemul digestiv, și faceți cât mai multă mișcare.

5. Somn insuficient

   Mai mult de o treime dintre adulții americani nu dorm suficient în decursul unuei nopți, lucru ce poate provoca efecte negative majore asupra sănătății; cum ar fi creșterea în greutate, afectarea sistemului imunitar, scăderea puterii de  concentrare, piele palidă, și probleme de memorie.
     Dacă se poate, încercați să dormiți între șapte și nouă ore pe noapte. Dar fiți atenți: dacă dormiți prea mult pe o parte vă pot apărea riduri sau cute. Pentru a evita formarea acestora, cel mai indicat este să dormiți pe spate, și să folosești o lenjerie de pat cât mai fină.

6. Expunerea la soare

    Deși considerăm benefică expunerea la soare, specialiștii atrag atenția asupra faptului că acesta este un adevărat dușman pentru piele. Pe lângă riscul de cancer, expunerea constantă la raze UV slăbește celulele pielii și ale vaselor de sânge.
     Esențial este să ne protejăm. Și deși pare un lucru cunoscut, rezultatele unui sondaj au confirmat oficial ceea ce experții suspectau: foarte puține persoane folosesc cremă de protecție solară în fiecare zi. Aceasta poate lupta împotriva ridurilor, reduce riscul de a dezvolta cancer de piele, și menține pielea netedă și elastică.

7. Fumatul
     Știm  deja faptul  că fumatul este asociat bolilor de inimă, infertilității, cancerului de vezică urinară, hipertensiunii arteriale, și, desigur, cancerului pulmonar. În cazul în care nici unul dintre aceste aceste efecte secundare nu te determină sa renunți la tigări poate faptul că fumatul frecvent agravează afecțiunile pielii, cum ar fi psoriazisul, limitează oxigenarea celulelor, ceea ce face ca pielea să devină palidă sau pigmentată, te vor face să te gândești înainte să-ți aprinzi o altă țigară.
     Nu în cele din urmă, fumatorilor le este afectată pielea din jurul gurii, unde ridurile apar la vârste fragede și  sunt foarte vizibile. Cel mai grav este că fumatul pasiv este la fel de periculos pentru piele ca și fumatul activ.

8. Neglijarea sănătății ochilor

     Pielea din jurul ochilor este mai subțire și  foarte sensibilă. Zona este una predispusă la formarea ridurilor, motiv pentru care este absolut necesar să folosiți o cremă de ochi în fiecare  zi, una care să includă peptide, care lucrează pentru a stimula producția de colagen și prevene formarea liniilor fine.    
    Citiți eticheta înainte de a alege o cremă, alte ingrediente importante care reduc inflamația și estompează ridurile, sunt cofeina și acidul nicotinic (o formă a vitaminei B).

9. Lipsa exercițiilor fizice

     Activitățile fizice nu doar vă mențin în formă, vă țin greutatea sub control, dar și vă fac să arătați  mai tânără. Orice formă de exercițiu vă ajută să vă mențineți pielea mai elastică.

10. Machiajul greșit

    Machiaj vă poate ajuta să ascundeți imperfecțiunile și petele de pe față, dar,  folosit greșit vă pot face să arătați mai în vârstă și vă afectează pielea.
      Aplicarea excesivă a unui fond de ten  în jurul ochilor sau al gurii, accentuează ridurile din aceste zone. Schimbă fondul de ten pentru o formulă mai ușoară sau o cremă hidratantă colorată, care va oferi o acoperire mai bună și va crește luminozitate pielii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii