Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:55 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retinoizii - Ingredienții esențiali anti-age

ro

23 Feb, 2022 00:00 2848 Marime text


Retinoizii sunt ingrediente superpotente, extrem de eficiente ce nu trebuie să lipsească din ritualul de îngrijire a pielii, având o gamă mare de beneficii, combat semnele de îmbătrânire, comedoanele, punctele albe, pot fi utilizați și de adolescenții cu acnee, și de persoanele cu piele matură ce doresc beneficii antiageing, de asemenea ajută la diminuarea petelor pigmentare.

Tenul devine mai uniform, pielea mai fermă, netedă și elastică, culoarea mai uniformă, riduri atenuate.

În lupta cu îmbătrânirea, sunt ingredienti miraculoși ce ies în evidență că soluție reală cu rezultate dovedite clinic, împotriva semnelor îmbătrânirii pielii, deoarece și-au demonstrat eficiența în numeroase studii clinice.

Unii dintre ei sunt gold standard în îngrijirea pielii împotriva semnelor îmbătrânirii, și nu numai, fiind vorba de renumitul retinol, și mai nou retinaldehida, ce nu trebuie să lipsească din rutina de prevenție și îngrijire anti-age. 

Îmbătrânirea  este influențată de factori cum ar fi moștenirea genetică, factorii de mediu (expunerea la soare, stress, xenobiotice), schimbările hormonale, procesele metabolice, factori care acționează împreună influențând aspectul, structura și funcționarea corectă a pielii. Retinoizii au ieșit în evidență cu rezultate dovedite clinic că tratament eficient împotrivă fotoimbatranirii.
 
Ce sunt retinoizii?

Retinoizii reprezintă un grup de derivați ai vitaminei A, și reprezintă baza oricărui tratament de prevenție și întinerire a pielii, ce au la nivelul pielii efectul de a oferi un boost în regenerarea celulară, îmbunătățirea tonusului și texturii pielii, stimulează producerea colagenului, diminuează semnele de îmbătrânire, ridurile fine, uniformizează culoarea pielii, etc.

Dintre toți retinoizii, acidul retinoic (numit și tretinoin) este singura formă activa la nivelul pielii, se eliberează cu prescripție medicală, deoarece are o acțiune puternică, dar care vine și cu efecte secundare - uscarea, iritația și descuamarea pielii. 
Eficiență
 
Retinoizii, pentru a fi activi, adică pentru a declanșă apariția efectelor sale– regenerare celulară, creștere producerii de colagen la nivelul pielii, diminuarea ridurilor fine, diminuarea acneei, diminuarea hiperpigmentarii- trebuie să fie convertiți de enzimele din piele în acid retinoic – singura componentă activă, care la rândul sau se leagă de receptorii celulari și trimit semnalul de acțiune.

Cu cât sunt mai mulți pasi de conversie până la acid retinoic, cu atât retinoidul este mai slab, de aceea acidul retinoic.

Cu cât sunt mai mulți pasi în procesul de conversie, cu atât retinoidul este mai slab că eficiență, și cu cât sunt mai puțini pași de conversie până la acid retinoic cu atât retinoidul este mai eficient. Din cauza reacțiilor adverse date de acidul retinoic, utilizarea lui la scara largă este limitată, de aceea retinolul și retinaldehida sunt recomande, sunt mai blânde, iritarea și descuamarea sunt minime sau inexsistente.
 
Iată cascada de conversii, de la retinil palmitat - forma majoritară sub care se găsește vitamina A în piele, până la componenta activă - acid retinoic:
 
Retinil palmitat → Retinol → Retinaldehida → Acid retinoic (Tretinoin/Isotretinoin) = componentă activă la nivelul pielii

Retinolul este veteranul, fiind cel mai cunoscut retinoid, este disponibil fară prescripție medicală, are efectul de a reduce ridurile, liniile fine, îmbunătățește textura, elasticitatea și aspectul general al pielii. Retinolul a fost mult timp secretul tinereții vedetelor de la Hollywood.

Dar dacă retinolul nu v-a oferit efectele așteptate sau dacă pielea ta nu îl tolerează, mai nou, retinaldehida a fost studiată clinic aratandu-și eficacitatea.
Retinaldehida având nevoie de doar o singur pas de conversie pentru a deveni acid retinoic, este cea mai eficientă și potentă formă de retinoid disponibilă fară rețetă. Este un ingredient nou utilizat în produsele anti-age și s-a observat că este în același timp foarte potentă dar și blândă, efectele secundare specifice retinoizilor fiind inexistente sau minime.

Până la urmă toate formele de retinoizi au un efect de un anumit grad la nivelul pielii, dar cele mai potente sunt retinaldehida și retinolul.

Beneficiile retinoizilor

Accelerează regenerarea celulară

Celulele pielii au un ciclu natural de reînnoire în medie la 28 de zile, proces ce se prelungește pe măsură ce îmbătrânim. Stimulând reînnoirea celulară, apar celule noi mai devreme, rezultând o piele mai fină, uniformă, luminoasă.

Stimulează producerea de colagen

Retinoizii acționează și în straturile profunde ale pielii, unde stimulează sinteza colagenului cu efecte antiageing, crește elasticitatea pielii, repară țesutul conjuctiv.

Păstrează porii curați

Acționând ca un agent de reînnoire celulară rapidă dar și ca un exfoliant, ajută la curățarea și păstrarea porilor curați, de aceea este recomandat și în tratamentul acneei.

Per total toate aceste acțiuni duc la un aspect al tenului mai sănătos, întinerit, proaspăt, imperfecțiunile sunt diminuate, pielea capătă un aspect luminos și sănătos.

Efecte secundare

Utilizarea retinoizilor poate da iritare, uscare și descuamare a pielii în primele săptămâni de utilizare, efecte secundare ce dispar după primele 2-4 săptămâni de utilizare, continuând aplicarea în mod normal, în funcție de gradul de tolarabilitate a plielii și de compoziția produsului utilizat. Unele persoane se pot limita la 2 -3 aplicări pe săptămână, iar altele pot ajunge treptat la aplicare în fiecare seară.

De aceea au fost concepute produse complexe, adaptate, cu un sistem de eliberare a ingredintilor activi pentru eficiență mare și iritare minimă sau zero.
 
Sunt contraindicați în perioada de sarcina și alăptare.

De la ce vârstă se recomandă?

Începând cu vârsta de 25 de ani când pot apărea primele mici semne de îmbătrânire a pielii se poate începe cu concentrații mici de retinol 0,25%; 0,5%, sau cu retinaldehida 0,1% , iar după 30 de ani retinoizii ar trebui incluși obligatoriu în rutina de îngrijire a pielii de persoanele care doresc o piele cu aspect sănătos și întinerit.

Cum se utilizează?

Daca nu ați utilizat niciodată produse cu retinoizi sau aveți pielea sensibilă, puteți începe cu retinaldehida 0,1% sau cu un retinol în concentrație mică 0,25% sau 0,5%. Se începe aplicarea treptat, pentru a preveni iritația, care dacă totuși apare este normală în primele săptămâni de aplicare.

Se aplică seara pe pielea curată o cantitate mică cât un bob de mazăre pe toată fața, nu mai mult, pentru a reduce apariția iritației – recomandat mai ales celor cu pielea sensibilă sau care utilizează retinoizi pentru prima dată. Începeți aplicarea gradual cu o aplicare de 2 ori pe săptămână, apoi se crește frecvența din două în două zile, pentru a se ajunge la aplicarea zilnică, în funcție de toleranța pielii. După aproximativ 30 de minute, timp necesar că produsul să fie absorbit de piele, se poate aplica un produs hidratant dacă e nevoie, mai ales de persoanele cu ten sensibil sau uscat.

Perioada minimă de utilizare este 3 luni, pentru a vedea primele rezultate, dar pentru rezultate maxime se recomandă utilizarea a minim 6 luni.
Pe perioada de utilizare a retinoizilor este obligatorie utilizarea în timpul zilei a unui produs cu protecție solara de minim SPF 30 în orice anotimp. Dacă mergeți la plajă opriți aplicarea cu o săptămână înainte și pe timpul sejurului la plajă.

Produse recomandate

În prezent dezvoltarea tehnologiei în industria  farmacologică și cosmetică nu se limitează doar la descoperirea noilor ingredienti activi, ci și la noi sisteme optimizate de incorporare și livrare a ingredientilor activi la nivelul pielii, ce se traduc prin: efect antiageing crescut, efect pe o perioadă mai lungă de timp, creșterea eficientei componentelor active în piele, scăderea efectelor secundare posibile.

De asemenea produsele ce conțin pe lângă retinoizi și alte ingredinete active ce acționează sinergic au demonstrat o eficiență crescută: antioxidanți - vit C (stimulează formarea colagenului, efect antiageing și antiinflamator), Vit E - efect antioxidant, ingredienti de regenerarere rapidă, de hidratare profundă și de durată, extracte din plante.
 
Sursa text: astrocafe.ro 

foto: pixabay/ photosforyou
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii