Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:08 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Arhivelor Naționale. Se împlinesc 187 de ani de la înființare. Ce a declarat ministrul Carmen Dan

ro

31 Oct, 2018 14:00 1531 Marime text
Cu prilejul ”Zilei Arhivelor Naționale”, a fost lansat miercuri, 31 octombrie a.c., proiectul privind restaurarea sediului central - monument istoric al Arhivelor Naționale, în prezența ministrului afacerilor interne, Carmen Dan.

Potrivit MAI, acesta constă în reabilitarea structurală și arhitecturală, iar valoarea totală a investiției este de 5 milioane de euro, dintre care 4 milioane euro (80%) reprezintă asistența financiară nerambursabilă, iar 1 milion euro (20%) cofinanţarea din bugetul de stat. Termenul de finalizare a investiției este aprilie 2022.

La eveniment, ministrul afacerilor interne a precizat că ”acesta nu este singurul demers pentru modernizarea activității. De curând s-a aprobat fișa unui proiect prin care se urmărește transformarea digitală a tuturor instrumentelor de evidență existente în cadrul Arhivelor Naționale. Astfel se va simplifica activitatea la nivel instituțional, iar principalul beneficiar va fi cetățeanul, care va putea ști ce fel de informații există în arhiva instituției fără a mai fi nevoie să se deplaseze fizic la sediile Arhivelor.”


De asemenea, pornind de la necesitatea actualizării cadrului normativ în domeniu, conform cu realitățile prezente, astăzi se va discuta în Ședința de Guvern proiectul Legii Arhivelor. Noile reglementări se vor referi mai ales la managementul documentelor și arhivelor electronice, dar și la consolidarea statutului Arhivelor Naționale Române și organizarea instituţiei.

Apreciind că instituția care împlinește astăzi 187 de ani de existență instituțională trebuie apreciată la adevărata valoare și susținută în demersurile pentru consolidarea și modernizarea activității sale, ministrul Carmen Dan a menționat faptul că ” de prea mult timp Arhivele Naționale au reprezentat o ”cenușăreasă” a Ministerului Afacerilor Interne. Și asta pentru că de fiecare dată au existat nevoi foarte mari din partea structurilor operative ale ministerului, acele structuri care se ocupă de siguranța de zi cu zi a cetățeanului. Am considerat că și Arhivele Naționale trebuie să fie o prioritate pentru noi, nu doar pentru acum, ci și pentru anii următori.”

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii