Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:08 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UNSAR Înghețarea prețului polițelor RCA încalcă atât normele europene, cât și Constituția României

ro

18 Oct, 2016 17:50 1204 Marime text
Înghețarea prețului polițelor RCA încalcă atât normele europene, cât și Constituția României, iar plafonarea tarifelor va afecta în mod negativ consumatorii, au precizat astăzi, reprezentanții Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), citați de Agerpres.
 
"Societățile de asigurare respectă legile în vigoare, prin urmare și tarifele maximale impuse prin Ordonanța de Urgență vor fi, cu siguranță, respectate. Subliniem însă că UNSAR a atras de nenumărate ori atenția asupra ilegalității acestei prevederi. Înghețarea prețului polițelor RCA încalcă atât normele europene, cât și Constituția României. Mai mult, considerăm că orice intervenție în plafonarea tarifării, fără a ține cont de realitățile pieței de asigurări, va impacta în mod negativ consumatorii, pentru că va conduce la o nivelare: majorarea prețurilor pentru categoriile de clienți cu o conduită rutieră bună și reducerea prețurilor pentru categoriile cu grad de risc ridicat", se precizează într-un punct de vedere al UNSAR referitor la decizia de aplicare a tarifelor de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru pagube produse terților prin accidente de vehicule.
 
UNSAR precizează că și-a exprimat întotdeauna disponibilitatea de a participa la elaborarea legislației privind RCA, însă presiunile transportatorilor au dus la reglementări care vor avea efecte negative asupra pieței.
 
"În ceea ce ne privește, vom face toate demersurile necesare, atât la nivel național, cât și la nivel european, pentru a ne asigura ca legislația din domeniu este conforma cu normele europene și naționale în vigoare. În acest moment, la nivelul Asociației se face o analiza a modului în care tarifele maxime stabilite de ASF vor afecta industria de asigurări. Atunci când vom avea concluziile acestei analize, le vom comunica public", au mai afirmat reprezentanții UNSAR.
 
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat ieri, într-o ședință specială, Raportul cu privire la determinarea tarifelor de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru pagube produse terților prin accidente de vehicule.
 
Astfel, transportatorii ar putea plăti o primă RCA de maximum 7.534 de lei pentru un autovehicul de transport marfă cu masa peste 16 tone în timp ce pentru autovehiculele de transport de persoane cu o capacitate de peste 40 de locuri prima maximă va fi de 6.600 lei. În cazul persoanelor fizice, pentru un autovehicul cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 cmc, al cărui posesor are vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani, tariful de primă maxim este de 610 lei.
 
Tarifele maxime stabilite de ASF, potrivit legii, vor fi transmise Ministerului Finanțelor Publice, care le va supune aprobării Guvernului.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii