Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:18 19 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tudorel Toader - ”În România recidiva a scăzut.” Ce a declarat ministrul

ro

28 Jan, 2018 17:29 1066 Marime text

În România recidiva a scăzut, iar penitenciarele reprezintă o problemă veche, de sistem, potrivit ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.


"În România recidiva a scăzut. De la 46%, acum, am coborât sub 40%. Recidiva n-a crescut din momentul recursului compensatoriu, recidiva este în scădere, sunt recidivişti care au intrat sub imperiul legii, după cum sunt recidivişti şi care n-au beneficiat de recursul compensatoriu. Prin urmare, nu legaţi starea de recidivă de impactul în lege privind recursul compensatoriu", a afirmat Toader, la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, recursul compensatoriu nu este o invenţie pur românească.

"A fost consecinţa punerii în aplicare a hotărârii pilot pronunţată de către CEDO. Acolo Curtea Europeană ne cere ca în orice hotărâre judecătorească imperativ să formulăm despăgubiri fizice - cele şase zile considerate ca executate la 30 sau despăgubiri recurs compensatoriu în bani, pentru cei care nu mai pot beneficia de zile considerate ca executate. Prin urmare, Legea 169, proiectul de lege pe care îl vom iniţia pentru recursul compensatoriu, compensarea în bani a zilelor state în condiţii necorespunzătoare în penitenciar, nu exprimă altceva decât punerea în aplicarea a unui paragraf, a unei dispoziţii din hotărârea pilot CEDO. Am fost la Curtea Europeană şi am prezentat preşedintelui şi conducerii grefei respectivul pachet memorandum, foaia de parcurs. Mai ştiţi că pe 26 ianuarie, când a fost deschiderea anului judiciar, am fost invitat să fiu şi eu prezent la deschidere, nu am putut fi prezent pentru că am fost la Consiliul JAI de la Sofia. Preşedintele Curţii Europene a făcut referire la vizita noastră, a exprimat speranţa că vom pune în aplicare respectivele măsuri, ca să rezolvăm problema detenţiei necorespunzătoare din penitenciare", a detaliat ministrul Justiţiei.

Ti-a placut articolul?

Comentarii