Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:41 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sute de cetățeni străini au fost depistați în situații ilegale anul acesta în România. Ce măsuri a luat Inspectoratul General pentru Imigrări

ro

11 Apr, 2018 11:43 1331 Marime text
În primul trimestru al anului 2018, polițiștii de imigrări au asigurat managementul șederii și rezidenței pe teritoriul României pentru 120.000 de persoane. În urma acțiunilor întreprinse au fost depistați 533 de străini în situații ilegale, pentru 390 fiind dispuse măsuri de îndepărtare. De asemenea, au fost sancționați reprezentanții a 183 de societăți comerciale pentru nerespectarea regimului juridic aplicat străinilor angajați.
 
Inspectoratul General pentru Imigrări a asigurat, în primul trimestru al anului 2018, managementul șederii legale pe teritoriul țării noastre pentru aproape 120.000 de cetățeni străini, dintre care 69248  provin din state terţe (cei mai mulţi sunt din  Moldova – 10513, Turcia – 9277 şi China – 7973) şi 50.379 din state membre UE, SEE şi Confederaţia Elveţiană (Italia – 14480, Germania – 6039, Franţa – 6006).
 
În ceea ce priveşte localizarea lor pe medii, majoritatea cetățenilor străini se concentrează  în  mediul urban, indiferent de ţară/zonă de provenienţă sau durata şederii.
 
Astfel, municipiul Bucureşti a atras aproape o treime din cei peste o sută de mii de străini din România şi ocupă primul loc. Mulţi dintre aceștia locuiesc şi în judeţele Ilfov, Cluj și Timiș. Numărul străinilor din aceste judeţe depăşeşte cu puţin peste 9000 în Ilfov, 8000 în Cluj şi peste 7000 în Timiș.
 
Au fost primite 101 solicitări de viză depuse la misiunile diplomatice din străinătate, pentru obținerea unor vize de lungă sau scurtă ședere, de către străini din Iordania, Palestina, Pakistan, China și alte state.
 
De asemenea, în perioada de referință, a fost asigurat accesul la procedura de azil pentru 419 persoane care au depus cereri de acordare a unei forme de protecţie internațională. Cei mai mulți străini sunt din Irak, Siria, Pakistan și Afganistan. Pentru 32 dintre aceștia a fost acordată o formă de protecție internațională și au fost înscriși în programul de integrare.
 
În urma acțiunilor întreprinse pentru combaterea șederii ilegale și a muncii nedeclarate, în această perioadă, au fost depistate 533 de persoane în situaţii ilegale.
 
Pentru 390 de cetăţeni străini au fost dispuse măsuri de părăsire a teritoriului ţării noastre, 95 au fost îndepărtaţi sub escortă, iar pentru ceilalți au fost dispuse alte măsuri.
 
Polițiștii de imigrari au emis 1601 avize de angajare/detaşare, pentru lucrători permanenţi, înalt calificaţi şi detaşaţi. De asemenea, pe linia combaterii muncii nedeclarate, au fost sancționați reprezentanții a 183 de societăți comerciale, cu amenzi în valoare de aproape 55.000 de lei, pentru nerespectarea regimului juridic aplicat străinilor angajați.
 
În perioada analizată, polițiștii au sancționat contravențional 2128 de cetățeni străini pentru nerespectarea legislaţiei în domeniul migraţiei, acestora fiindu-le aplicate amenzi în valoare de aproape 360.000 de lei.
 
Controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate, asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil rămân acțiunile noastre prioritare, acestea contribuind la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii