Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:13 20 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Super Luna 2014 Nu rataţi. În această noapte, fenomenul astronomic al anului (galerie foto)

ro

10 Aug, 2014 06:28 2210 Marime text
Fenomenul astronomic de Lună plină la perigeu - cunoscut în ultimii ani sub denumirea pompoasă de "Super Lună" -, când satelitul natural al Pământului se va afla la o depărtare de 356.896 de kilometri de Terra, va putea fi observat în această noapte, scrie mediafax.ro.

Potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", fenomenul va putea fi observat începând cu ora 21.12.
"Super Luna" reprezintă acel fenomen astronomic care constă în suprapunerea fazei de Lună plină/ Lună nouă cu poziţia satelitului la perigeul - punctul cel mai apropiat de Terra de pe orbita satelitului - traiectoriei sale circumterestre.
"Super Lună" este un termen nou introdus în astronomia modernă şi a fost inventat de astronomul Richard Nolle în 1979. Termenul, foarte pompos, a devenit foarte popular în ultimii ani. Anterior, astronomii numeau acest fenomen pur şi simplu "Lună plină la perigeu", respectiv "Lună nouă la perigeu".

Dezastre naturale?

Fenomenul, în cadrul căruia astrul ceresc are un aspect ieşit din comun, este adeseori asociat în credinţa populară cu stigmatul unor dezastre naturale, precum cutremure, tsunami, inundaţii, taifunuri şi cicloane.
Cercetătorii NASA susţin că nu au descoperit nicio corelaţie directă între dezastrele naturale de pe Terra şi apropierea Lunii de Terra, spunând că în timpul fenomenului de SuperLună, Pământul, Soarele şi Luna sunt aliniate, Terra aflându-se între Lună şi Soare.

Ti-a placut articolul?

Comentarii