Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:15 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unul dintre dosare, instrumentat de DNA Constanța Sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna august

ro

11 Sep, 2015 14:33 2050 Marime text
 
Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna august 2015, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: 
MIU ION, medic veterinar cu funcţie de control în cadrul Direcţiei Sanitar -Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracțiunilor de:
 
- luare de mită (4 infracţiuni),
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (4 infracţiuni),
 
LUPU FLORIN, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea în formă continuată a infracțiunii de dare de mită.
 
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
 
 
 
În cursul anului 2011, inculpatul Miu Ion, în calitate de medic veterinar cu funcţie de control în cadrul Direcţiei Sanitar - Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea, în legătură cu atribuţiile sale de serviciu subsecvente aplicării legislaţiei sanitar-veterinare şi controlului produselor de origine animală destinată consumului uman în toate fazele de producere, depozitare şi comercializare, a pretins și primit de la 4 persoane, printre care se numără și inculpatul Lupu Florin, 85 de pui și mai multe sume de bani, în valoare totală de 2.253 lei.
În schimbul acestor foloase, inculpatul Miu Ion a furnizat persoanelor respective informaţii care nu erau destinate publicităţii privind efectuarea unor controale de către medici veterinari din cadrul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea.
 
În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților Miu Ion și Lupu Florin, până la concurenţa sumei de 2.253 lei.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vâlcea, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: 
MARINESCU CATELUȚA, secretar al Primăriei comunei Șuici, județul Argeș, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracțiunilor de:
 
- folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
- înşelăciune,
 
GĂBRIAN CONSTANTIN și STĂTICĂ ION, viceprimar respectiv inspector în cadrul Primăriei comunei Șuici, județul Argeș, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea  infracțiunilor de:
 
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
- complicitate la înşelăciune,
- fals intelectual.
 
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În cursul anului 2011, inculpata Marinescu Cateluța, în calitate de reprezentant al Asociației Crescătorilor de Animale și Producție Vegetală Șuici,  beneficiind de ajutorul celorlalți doi inculpați, a folosit documente false, inexacte și incomplete în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, aspecte care au condus la obținerea unui sprijin financiar în valoare de 269.134,88 lei, reprezentând fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi plăţi naţionale directe complementare din bugetul naţional.
Concret, inculpata a depus la instituția respectivă un contract de concesiune încheiat în stare de conflict de interese, nul absolut și o adeverință completată în fals, de ceilalți doi inculpați, în care se atestau împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că, numărul de animale deținute de asociație, nu avea corespondent în situația reală.
 
Precizăm că inculpații au mai fost trimiși în judecată într-un alt dosar penal pentru fapte similare (comunicat 1216/VIII/3 din 06 iulie 2015).
 
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - Centrul Judeţean Argeş s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 269.134,88 lei, precum și dobânzile și penalitățile datorate până la data efectuării plății integrale a debitului.
 
În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților Găbrian Constantin și Stătică Ion, până la concurenţa sumei de 269.134,88 lei.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor 
PÎRVAN SORIN FLORENTIN, administrator şi asociat unic al S.C. Patrick Florian S.R.L., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată;
înşelăciune, în formă continuată;
instigare la fals intelectul, în formă continuată şi
fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. 
PÎRVAN IULIA, administrator al S.C. Patrick Florian S.R.L., la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri;
înşelăciune şi
fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. 
BUŞE IOANA şi GORUN ION, primar al comunei Stoina, judeţul Gorj, respectiv inspector în cadrul primăriei comunei Stoina, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată;
complicitate la înşelăciune, în formă continuată şi
fals intelectul, în formă continuată. 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada 2012 - 2013, inculpaţii Pîrvan Sorin Florentin, în calitate de administrator şi ulterior asociat unic al S.C. Patrick Florian S.R.L. şi Pîrvan Iulia, în calitate de administrator al aceleiaşi firme, au depus la dosarele aferente anilor 2012 şi 2013, mai multe acte şi declaraţii false, prin care au obţinut subvenţii de la A.P.I.A. – Centrul Judeţean Gorj.
În aceeaşi perioadă, pentru a putea obţine sumele respective de bani, inculpaţii Pîrvan Sorin Florentin şi Pîrvan Iulia, au falsificat 26 de contracte de arendă, menționând sau adăugând în fals suprafeţe de teren mai mari decât cele arendate efectiv de către deținătorii de terenuri.
Totodată, inculpatul Pîrvan Sorin Florentin, i-a determinat pe inculpaţii Bușe Ioana, primar al comunei Stoina și Gorun Ion, inspector cu atribuții privind registrul agricol în cadrul primăriei Stoina, să întocmească şi să semneze în fals, cele două adeverinţe aferente campaniilor 2012 şi 2013, prin care se atestau împrejurări necorespunzătoare adevărului, privind suprafața agricolă deținută în arendă de către S.C. Patrick Florian S.R.L. pe raza comunei Stoina.
În acest fel, inculpaţii Pîrvan Sorin Florentin şi Pîrvan Iulia au obţinut pe nedrept de la A.P.I.A. – Centrul Judeţean Gorj, suma totală de 107.245,46 lei.
În data de 01 iulie 2015, S.C. Patrick Florian S.R.L. a fost radiată, în urma hotărârii Tribunalului Dolj.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, s-a constituit parte civilă în dosarul penal, cu suma de 107.245,46 lei, reprezentând prejudiciul principal produs ca urmare a obţinerii pe nedrept de sume de bani de către inculpaţii Pîrvan Sorin Florentin şi Pîrvan Iulia în campaniile din anii 2012 şi 2013.
       
În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Bușe Ioana şi Gorun Ion, până la concurenţa sumei de 107.245,46 lei.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.
 
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului ŞOTRI SORIN – FLORIN, administrator al S.C. Spectra Energy SRL Galaţi, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea a două infracţiuni de evaziune fiscală, ambele în formă continuată. 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada februarie 2006 – decembrie 2008, inculpatul Şotri Sorin Florin, în calitate de administrator la S.C. Spectra Energy S.R.L. Galaţi, nu a înregistrat în evidenţa contabilă veniturile obţinute în urma livrărilor de marfă efectuate către mai multe societăţi comerciale.
În perioada ianuarie – februarie 2009, inculpatul Şotri Sorin Florin, în calitate de administrator la S.C. Spectra Energy S.R.L. Galaţi, a vândut un bun mobil, achiziţionat în cursul anului 2008, fără a preciza valoarea de vânzare şi fără a prezenta factura sau alte documente aferente vânzării, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 318.648,46 lei (reprezentând TVA în valoare de 313.213,10 lei şi impozit pe profit în valoare de 5.435,36 lei).
În perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, inculpatul Şotri Sorin Florin, în calitate de asociat şi administrator la SC Spectra Energy SRL Galaţi, a înregistrat în evidenţa contabilă un număr de 13 facturi fiscale emise de către mai multe societăţi comerciale, care nu exprimă operaţiuni comerciale reale, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 5.578.957,98 lei.
La data de 01 iulie 2014, Tribunalul Galaţi – Secţia Civilă a dispus închiderea procedurii falimentului debitoarei S.C. Spectra Energy S.R.L. Galaţi şi radierea acesteia din registrul comerţului.
Agenția Naţională de Administrare Fiscală, s-a constituit parte civilă în dosarul penal, cu suma de 11.912.115 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat (5.902.975 lei şi majorările de întârziere în cuantum de 6.009.140 lei).
 
În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui bun imobil ce aparţine inculpatului, până la concurența sumei de 5.910.422,44 lei.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galaţi cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.
 
 
 
5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpatului NICULESCU VLAD, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracțiunilor de:
 - fals materiale în înscrisuri oficiale (trei fapte),
- complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
- complicitate la înşelăciune.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În cursul anului 2013, în contextul comiterii de către mai multe persoane a unor infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene (comunicat nr. 1702/VIII/3 din 2 decembrie 2014), inculpatul Niculescu Vlad a falsificat prin contrafacerea scrierii un număr de trei documente, atribuite unei persoane cu statut social modest, din care rezulta că aceasta din urmă exploata teren în județul Constanța.
 
Aceste acte au fost înmânate ulterior lui Ionescu Răzvan Alexandru, la acea dată  consilier superior în cadrul APIA – Centrul județean Constanța, care le-a folosit mai departe pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.
 
 
   6.  Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie  au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului LU JIAN YOU, cetăţean chinez, cu reşedinţa declarată în România, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influenţă  în formă continuată(23 acte materiale).
 
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În intervalul 2012 – ianuarie 2015, inculpatul Lu Jian You a promis, oferit şi dat unei persoane suma totală de 22.400 euro (excluzând taxele legale), raportat la un număr de 23 de solicitări pentru obţinere/prelungire a vizelor de lungă şedere în scop de muncă), în schimbul promisiunii acesteia că va interveni asupra funcţionarilor publici competenţi din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări pentru a-i determina să îndeplinească, potrivit competenţelor legale, procedura de obţinere a vizelor de lungă şedere în scop de muncă (prin emiterea avizelor favorabile necesare conform dispoziţiilor legale în materie) şi a permiselor corespunzătoare de şedere temporară şi/sau de lungă durată pentru o serie de persoane naţionalitate chineză.
În acest mod, persoanele respective au obţinut dreptul legal de muncă în cadrul unor societăţi comerciale, de multe ori acest drept fiind exercitat fictiv şi pe baza unor documente justificative nereale.
 
 În prezenţa apărătorului ales, inculpatul Lu Jian You a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:
 
         – 2 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale a drepturilor: de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme și de a comunica, direct sau indirect, cu persoana cu care a comis infracţiunea.
 
În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra sumei totale de 27.600 euro, depusă la bancă pe numele inculpatului Lu Jian You, în vederea confiscării speciale a sumei de 22.400 euro şi al garantării executării cheltuielilor judiciare, în cuantum de 23.019,88 lei.
 
Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul LU JIAN YOU, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Bucureşti.
 
 
În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii