Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:33 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Singapore Google omagiază Ziua Naţională a statului printr-un Doodle

ro

09 Aug, 2014 03:36 2422 Marime text
Singapore, pronunțat în engleză /sɪŋəpɔr/, (oficial Republica Singapore) este un stat-oraș insular și cea mai mică țară din Asia de Sud-Est. Este situat în sudul Peninsulei Malay și a statului malaysian Johor, 137 km nord de la ecuator.

Numele Singapore a derivat din cuvintele limbii Malay, singa (leu) și pura (oraș), care la rândul lor provin din limba sanscrită. Folclorul atribuie aceste nume unui prinț din Sumatra secoulului al XIV-lea , numit Sang Nila Utama, care, s-a adăpostit pe insulă după o furtună, și care a redenunumit-o Orașul Leilor după ce a zărit aici un leu feroce.

Singapore este o republică cu un parlament unicameral și guvern parlamentar reprezentant al mai multor grupuri. Majoritatea puterii politice se află în mâinile guvernului, condus de către prim-ministru. Biroul președintelui din Singapore, care are în mod tradițional un rol ceremonial, i-au fost acordate anumite puteri de veto în anumite decizii cheie precum folosirea rezervei naționale și numirea reprezentanților judiciari. Ramura legislativă a guvernului este Parlamentul.

Deși legile din Singapore sunt moștenite de la Imperiul Britanic și India britanică, cu multe elemente din Dreptul Civil englezesc, PAP a respins în mod consistent valorile democrației liberale ca fiind de tip vestic. Restricțiile legii se fac simțite asupra libertății de cuvânt și sunt justificate din motiv că discursurile libere ar putea afecta sentimentul de armonie în interiorul societății multi-rasiale și multi-culturale din Singapore.

Anumite delicte pot duce la amenzi usturătoare, altele la perioade de detenție, dar sunt și legi care fac posibile execuțiile capitale pentru criminalii de grad unu, și traficul de droguri. Amnesty International a numit Singapore ca "probabil țara cu cele mai multe execuții capitale pe cap de locuitor din lume". Homosexualitatea masculină este ilegală. Pe insulă este interzisă guma de mestecat și traficul cu acest produs.

Sinagapore e a doua țară ca densitate a populație din lume, cu excepția zonelor Hong Kong sau Macao care fac parte din China. În perioada de început a statutului singaporez sporul natural al populației a condus la dezvoltarea economică. Media era de patru -cinci copii la o familie. După 1990 rata natalității a scăzut brusc, iar în prezent media este de un copil la fiecare familie. Statul a luat imediat măsuri pentru inversarea acestui raport. Populația în declin va fi suplinită prin încurajarea imigrației, în special a celei calificate.

Singapore este format din 63 insule, inclusiv Singapore-ul continental. Există două conectări făcute de om la Johor, Malaysia - Johor-Singapore Causeway în nord, precum și Tuas Second Link în vest. Insula Jurong, Pulau Tekong, Pulau Ubin și Sentosa sunt cea mai mari din multe insule mici din Singapore. Cel mai înalt punct natural din Singapore este Bukit Timah Hill, la 166 m.

Singapore este unul dintre cele mai dezvoltate state din Asia de Sud-Est. Oraşul este un important centru economic şi industrial din zonă.
Ziua Naţională a statului este 9 august corespunzătoare Zilei independenţei. Tocmai de aceea Google omagiază evenimentul printr-un Doodle special.
Sursa: wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii