Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:47 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 20 ianuarie 2016 Mii de familii sau bărbați îi poartă numele sfântului. Ce minuni a săvârșit

ro

20 Jan, 2016 01:40 1649 Marime text
Marele apărător al dogmelor bisericești, sfântul Eftimie cel Mare a trăit în secolul al IV lea, pe vremea împăratului Graţian. S-a născut în Melitina (Armenia), din pântece sterp şi neroditor.
 
Numele sau înseamnă în limba greacă "voie bună”. La vârstă de 29 de ani ajunge la Iersualim şi se nevoieşte într-o peştera. Aici a săvârşit nenumărate minuni: a hrănit 400 de călători, în timp ce nu avea pâine nici pentru zece persoane; a deschis porţile cerului, tămăduind pământul de nerodire şi a făcut posibil, cu rugăciunea lui, că multe femei sterpe să aibă copii.
Sfântul Eftimie a fost şi un mare apărător al dogmelor bisericeşti. Lupta împotriva lui Nestorie, iar pe Chiril al Alexandriei, îl numeşte luptător şi învăţător al dreptei credinţe. Recunoaşte cele două naşteri ale Fiului, adică pe cea veşnică din Tatăl şi fără trup şi pe cea sub vreme, din Fecioara Maică, cu trup însufleţit; mărturiseşte că în Hristos sunt două firi -dumnezeiască şi omenească, dar neamestecate, neschimbate, neîmpărţite şi nedespărţite.
Slujitori ai marelui Eftimie au grăit despre dansul: "Nu l-am cunoscut mâncând ori vorbind cu cineva fără de mare nevoie, afară de sâmbăta şi de duminica. Nu l-am văzut pe dansul cumva dormind pe coastele sale, ci uneori şezând puţin, iar alteori o frânghie spânzurată într-un colţ al acoperământului chiliei ţinând-o cu amândouă mâinile, se împărtăşea puţin de somn pentru nevoia firii". Sfântul Eftimie cel Mare a trecut la cele veşnice la vârstă de 97 de ani.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii