Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:12 19 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 10 noiembrie 2015 Pe cine pomenim azi. Cui putem ura La mulţi ani

ro

10 Nov, 2015 00:57 1012 Marime text
Sfintii Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru si Cuart . Aceşti sfinţi fac parte din cei şaptezeci de apostoli. Olimp şi Rodion au suferit moarte martirică în vremea lui Nero, în cetatea Romei.

Erast a fost iconom al bisericii din Ierusalim şi episcop al Paneadei, iar Sosipatru episcop la Iconiu (pomenit de Sfântul Apostol Pavel în Epistolă către români). Cuarţ a fost episcop al cetăţii Beirutului, a botezat mulţi elini şi a pătimit pentru credinţă în Hristos.
În această zi facem şi pomenirea Sfântului Mucenic Orest. Acesta a pătimit în vremea împăratului Diocleţian. A fost prins de guvernatorul Maximin şi obligat să cinstească zeilor. Sfântul Orest a răspuns: "Te înşeli amarnic, ighemoane, necunoscând adevărul! Iată, zeii aceştia sunt făcuţi din aur şi argint, din aramă şi din fier, pentru înşelăciunea omenească. Ei nici nu văd şi nici nu aud, fiind lucruri făcute de mâini omeneşti, care nu pot a-şi ajută lor, nici a face bine altcuiva. Pentru ce dar să mă închin lor?" Sfântul a fost bătut fără milă cu diferite unelte, atât de mult, încât s-au schimbat patruzeci de ostaşi, iar uneltele s-au rupt şi s-au sfărâmat, iar pe trupul lui nu era loc fără răni.

Mucenicul, căutând în sus a zis: „Dumnezeule, fă cu mine semn spre bine, că să vadă cei ce mă urăsc şi să se ruşineze. Zicând acestea, a suflat asupra idolilor care erau în capişte şi îndată toţi au căzut şi s-au risipit că praful. Apoi, Sfântul a strigat către ighemon, zicandu-i: "Unde este tăria zeilor tăi, pentru ce nu şi-au ajutat lor?" Şi îndată au fugit toţi afară din capişte, fiind cuprinşi de frică; şi a ieşit şi mucenicul. După aceea, toată capistea s-a cutremurat şi a căzut.

Este ţinut în temniţă şapte zile fără mâncare şi băutură, coastele îi vor fi arse cu fierul, i se vor bate 20 de cuie în călcâie şi va fi legat de un cal sălbatic că să fie târât. În aceste chinuri îşi va da duhul Sfântul Orest.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii