Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:06 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scrumiere ecologice împărţite pe plajă de voluntari

ro

29 Jul, 2012 15:11 1746 Marime text

20120728_151254.jpg

 

500 de scrumiere ecologice au fost împărțite de către voluntarii Petrom și Oceanic Club pe plajele din Mamaia.
Petrom în colaborare cu echipa S.E.O.P.M.M. Oceanic - Club a desfășurat sâmbătă, 28 iulie, o acțiune de conștientizare asupra efectelor nocive pe care le au mucurile de țigară aruncate de turiști pe plajă asupra florei și faunei. De asemenea, timp de două ore, voluntarii Petrom și Oceanic Club au împărțit peste 500 de scrumiere ecologice fumătorilor de pe plajele din Mamaia și le-au povestit despre cât de mult este afectată natura din cauza neglijenței fumătorilor și a faptului că aceștia aruncă resturile de tigară în nisip.

Moarte lentă pentru păsări şi peşti

"Problema resturilor de țigară pe plajă nu se referă doar la partea estetică. Nu sunt simple gunoaie, ci moarte lentă pentru pești, crustacee, pasări. În primul rând, fumătorii trebuie să conștientizeze că mucurile nu sunt biodegradabile și odată aruncate în nisip devin extrem de periculoase pentru micile ființe care intră în contact cu ele. Așa cum crema de plajă sau proposul sunt indispensabile pentru cei care vin pe plajă și scrumierele ecologice ar trebui să se regăsească în bagajul fumătorilor", declară Răzvan Popescu-Mirceni - director coordonator S.E.O.P.M.M. Oceanic-Clu.

Un filtru de dezintegrează în 20 de ani

Anual, la nivel global, peste 72 de miliarde de mucuri de țigară sunt aruncate în natură. România se află, din nefericire, printre primele locuri cu 2,9 miliarde de resturi de țigară aruncate necontrolat. Dacă în trecut acest fenomen nu era atât de poluant, pentru că țigările nu erau prevăzute cu filtru, acum, numărul reziduurilor este alarmant.

Filtrele nu sunt biodegradabile și au o durată între 5 și 20 de ani. Mucurile de țigară aruncate necontrolat pot afecta viața animalelor, pasărilor și peștilor, pentru că acestea, de cele mai multe ori, le confundă cu mâncarea.

Specialiștii au constatat că un singur rest de țigară conține suficientă otravă pentru a omorî, într-un interval de 96 de ore, jumătate dintre peștii mici aflați într-un litru de apă. Aceste resturi reprezintă, la ora actuală, o cauză directă pentru afecțiunile multor specii de crustacee și pasări marine.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii