Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:17 13 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Școala nr. 1 din Tuzla redeschide porțile colaborărilor internaționale

ro

17 Mar, 2016 15:49 1430 Marime text
 
În perioada 10-11 martie 2016, o delegație a Școlii Gimnaziale nr.1 Tuzla, formată din director, profesor Buzan Radu-Emil, director adjunct, profesor Mihai Ioana, profesor limba turcă Gemil Meral și profesor pentru învățământul preșcolar Mihalcea Alina Cristina, a efectuat prima vizită de lucru din cadrul proiectului internațional de înfrățire „Educația multiculturală - șansa viitorului”, la Școala ”Mustafa Yeșil Ortaokulu”, Esenyurt/ Istanbul, Turcia. Problematica actului educaţional din cele două ţări, dar și stabilirea programului proiectului au reprezentat principalele activități ale acestei vizite.
 
Delegația din România a vizitat o școala primară și un liceu, dar și un centru de calificare profesională, făcându-și astfel o imagine de ansamblu asupra sistemului de învățământ din Turcia, adunând exemple de bună practică. În finalul discuţiilor s-a stabilit ca o delegaţie a Școlii ”Mustafa Yeșil Ortaokulu” din Istanbul, să vină la Tuzla în perioada 28-29 martie 2016, pentru semnarea proiectului  şi schimb concret de experienţă în domeniul educațional.
 

„Mulţumim partenerilor din Turcia pentru activitatea exemplară desfăşurată cu ocazia acestei vizite. Dar cel mai important şi mai plăcut lucru pentru noi a fost căldura sufletească pe care am simţit-o pe tot parcursul vizitei, de la reprezentanți ai comunității locale, directori, profesori până la elevi, aceasta dându-ne certitudinea că ne-am făcut noi prieteni – premisa esenţială pentru traducerea în fapt a titlului proiectului: „Educaţia  multiculturală – șansa viitorului”. Sperăm ca, în viitor, elevii școlii noastre să-i cunoască pe cei ai școlii partenere prin vizite reciproce care să le deschidă  orizontul și să-i facă a înțelege necesitatea adaptării și integrării într-o societate definită de globalizare.” a declarat doamna director adjunct al Școlii Gimnaziale nr.1 Tuzla, profesor Mihai Ioana.

 
Manifestarea  coetnicității într-o zonă culturală precum Dobrogea este un fapt cunoscut, acest spațiu fiind caracterizat printr-o locuire interetnică: români, turci, tătari, lipoveni, etc. Modelul de conlocuire a determinat, la rândul său, exprimarea  liberă, fundamentată  pe acceptarea şi înţelegerea celuilalt, a multiculturalităţii. Acestea sunt motivele pentru care Școala Gimnazială nr.1 Tuzla a inițiat proiectul internațional „Educația multiculturală - șansa viitorului”, cu sprijinul Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța, reprezentat de Ali Bozcalișkan. În luna ianuarie a.c. acesta ne-a confirmat înfrățirea cu partenerii noștri cu speranța că aceasta ”va avea o contribuție importantă la relațiile de cooperare și prietenie existente între Turcia și România în aproape toate domeniile”.
 
Obiectivul principal al acestui proiect este: cunoaşterea strategiilor moderne de formare  a cadrelor didactice din școlile gimnaziale, a managerilor din aceste instituţii, precum și  conștientizarea rolului schimburilor interculturale în domeniu.

Ti-a placut articolul?

Comentarii