Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:52 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şcoala 18 Constanţa - 20 de ani sub numele „Jean Bart”

ro

18 May, 2016 17:52 4512 Marime text
Şcoala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart” Constanţa sărbătoreşte, vineri, 20 de ani de când poartă numele scriitorului-marinar Jean Bart, alături de cei care i-au dat acest nume, marinarii de pe Fregata „Mărăşeşti”. Festivitatea se va bucura de prezenţa unor invitaţi speciali: ambasadorul Franţei în România, Excelenţa Sa François Saint-Paul, ataşatul militar francez la Bucureşti, col. dr. ing. Christophe Midan, comandantul Fregatei „Mărăşeşti”, comandorul Cornel-Eugen Cojocaru, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, precum şi reprezentanţii Fregatei franceze „Jean Bart”. 
 
Cei ce au dat nume școlii
 
În urmă cu 20 de ani, debuta un parteneriat onorant între Fregata „Mărăşeşti” şi Şcoala Gimnazială nr. 18 Constanţa, în numele scriitorului-marinar Jean Bart, pseudonimul literar al lui Eugeniu P. Botez (28 noiembrie 1874 – 12 mai 1933). Eugeniu P. Botez l-a avut învăţător pe Ion Creangă, a fost coleg cu Emil Gârleanu; a făcut carieră în marina militară şi în administraţia publică, fiind, printre altele, unul din iniţiatorii programelor de asistenţă socială din România, dar a rămas cunoscut mai ales ca prozator, autor al romanului Europolis, primul roman românesc important despre lumea cosmopolită a porturilor. Eugeniu P. Botez îşi alesese pseudonimul în cinstea vestitului corsar flamand din serviciul Regelui Soare, Jean Bart (1650-1702), propunându-ne o altfel de aventură, cea a scrisului...
 
Elemente de cultură organizaţională
 

"Încercăm să fim mai mult decât o şcoală: un colectiv unit şi prietenos, o adevărată comunitate, frumoasă, cu suflet. Dincolo de performanţele elevilor noştri (precum recenta Medalie de Argint la Olimpiada Naţională de Fizică a elevului Mardaru Darius din clasa a VII-a B, calificat la 3 olimpiade naţionale, cu posibilitatea unei a patra calificări), întreţinem o cultură organizaţională specifică, de care suntem mândri: o istorie, un set de valori şi de principii, un patron spiritual, o deviză, un imn al şcolii, o revistă a şcolii, Ţărm de mare, un parteneriat de durată cu Fregata Mărăşeşti. Numărul aniversar al revistei şcolii noastre s-a clasat pe primul loc la faza judeţeană a Concursului Naţional de Reviste Şcolare şi Jurnalism", a declarat prof. dr. Mădălin Roşioru.


Emblema şcolii are o semnificaţie deosebită – o navă şcoală cu pânzele umflate de vântul speranţei, ce pluteşte, sub un arc tricolor pe o mare de cunoştinţe. Dictonul latin „Non scholae sed vitae discimus” (Seneca) ilustrează viziunea instituţiei privind şcoala– cea mai importantă dintre instanţele ce dezvoltă competenţe individuale şi anticipează nevoile societăţii viitorului. Astfel, de la această şcoală se mândresc să cultive, printre elementele de pe blazonul ei, voluntariatul, care asigură un renume cu mult mai important decât numărul elevilor.
 

"Acţiunile noastre îşi trag seva dintr-un anumit spirit de aventură ce aminteşte de cel al vechilor exploratori ai mărilor, sau al scriitorilor dintotdeauna. Deschiderea ca de orizont marin, chiar dacă aventura este adesea (şi mai ales) lăuntrică, îmbrăţişarea viitorului cu un zâmbet larg, fac pesemne parte din cultura şcolii: din acest motiv, provocările globalizării nu ne sperie…", spune Roşioru.

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii