Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:45 11 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Care sunt prevederile legale

ro

20 Mar, 2016 13:43 3862 Marime text
 
Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a declarat, astăzi, la un post tv, că autoritățile nu se gândesc acum la reintroducerea serviciului militar obligatoriu.
 
Motoc a sublinit însă ideea că potrivit prevederilor legale serviciul militar obligatoriu nu este eliminat, ci doar „suspendat”.
 
„Nu ne gândim deloc în momentul acesta la așa ceva, dar suntem foarte preocupați de faptul că de la suspendarea — serviciul militar obligatoriu nu e eliminat, e suspendat, asta e formula legală în România — serviciului militar obligatoriu nu am acționat imediat pentru a crea o rezervă în locul soldaților care făceau acest serviciu”, a precizat ministrul MApN.
 
„Avem pregătite măsurile pentru implementarea ei, inclusiv suportul bugetar pentru asigurarea unei formule de pregătire periodică suficientă pentru acești rezerviști voluntari. Ei sunt de două tipuri — unii care au făcut serviciul militar și deci au un corp de bază de pregătire și nu e nevoie decât de actualizarea formației pe care o au deja, iar alții care vin fără background militar și pentru care pregătirea e un pic mai exigentă. Ar trebui să fie mai mult antrenați în unități, ceea ce înseamnă și o stimulare salarială”, a mai spus Motoc, citat de agerpres.ro.
 
Rezerviștii respectivi vor fi plătiți și vor putea, în același timp, să-și păstreze locurile de muncă, a mai spus ministrul.
 
„Ei continuă să-și desfășoare activitatea la locurile de muncă pe care le au, dar, în perioada de instrucție, primesc o anumită remunerație, iar în perioada în care nu fac instrucție, în plus față de salariul obișnuit, primesc un procent din salariul mediu pe economie”, a mai spus ministrul Apărării.
 
Mihnea Motoc a amintit că MApN pregătește și o strategie de promovare a atractivității profesiei militare, despre care a spus că este aproape finalizată și că va fi „mult mai modernă și mai adaptată la tipul de comunicare al societății românești de azi”, potrivit realitateatv.net. Sursa foto: radioiasi.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii