FOTO+VIDEO Ministrul Apărării a ajuns în Portul Constanța, la ceremonia de schimbare a comenzii Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră
FOTO+VIDEO Ministrul Apărării a ajuns în Portul Constanța, la ceremonia de schimbare a comenzii Grupului operativ
09 Jul, 2025 12:17
ZIUA de Constanta
643
Marime text



Ministrul Apărării Naționale, Ionuț Moșteanu, a ajuns astăzi, 09.07.2025, în portul Constanța, la Terminalul Pasageri, unde Forțele Navale Române au organizat ceremonia de schimbare a comenzii Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră (MCM BS TG – Mine Countermeasures Black Sea Task Group), la care contribuie forțele navale din Bulgaria, România și Turcia. La eveniment participă și prefectul Județului Constanța, Adrian Picoiu.
Astăzi, țara noastră, în cadrul evenimentului, a preluat comanda grupării de la partenerii bulgari, pentru următoarele șase luni, în conformitate cu Memorandumul de înțelegere privind constituirea MCM Black Sea, semnat la data de 11 ianuarie 2024, în Istanbul, Turcia.
Pe durata misiunii, vor avea loc două activări ale MCM BS TG, în cadrul cărora navele din grupare vor participa la exerciții internaționale în Marea Neagră. Forțele Navale Române vor participa cu puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” – 274, care va fi nava-comandant a grupării navale, și cu vânătorul de mine „Sublocotenent Ion Ghiculescu” – M-270, iar Forțele Navale ale Bulgariei și ale Turciei vor contribui cu câte o navă cu capabilități de luptă împotriva minelor marine.
Misiunea principală a MCM Black Sea TG este aceea de asigurare a libertății de navigație în apele Mării Negre, prin misiuni de supraveghere, acțiuni de neutralizare a posibilelor pericole pentru traficul maritim, precum și activități conexe de căutare și salvare pe mare.
După încheierea festivității, ministrul Ionuț Moșteanu a urcat pe una dintre navele folosite de către Forțele Navale Române în misiunile MCM Black Sea TG.
Oficial de la MApN
România a preluat miercuri, 9 iulie, comanda Grupului operativ naval pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră (Mine Countermeasures Black Sea Task Group – MCM BS TG), în cadrul unei ceremonii care a avut loc în portul Constanța.
La activitate au participat ministrul apărării naționale, Liviu-Ionuț Moșteanu, șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, ambasadori, șefi ai forțelor navale din state riverane Mării Negre și atașați militari acreditați în România.
Grupul operativ naval este alcătuit din nave militare specializate în lupta contra minelor marine din Bulgaria, România şi Turcia. Comanda a fost preluată de Forțele Navale Române de la partenerii bulgari, pentru următoarele șase luni, în conformitate cu Memorandumul de înțelegere privind constituirea MCM Black Sea, semnat la 11 ianuarie 2024, în Istanbul, Turcia.
„Preluarea comenzii de către România este o recunoaștere a expertizei și pregătirii Forțelor Navale Române în domeniul luptei împotriva minelor. Capacitatea noastră de a răspunde, cu profesionalism și promptitudine, în fața provocărilor iminente reprezintă o garanție a stabilității și securității Regiunii Mării Negre”, a declarat ministrul apărării naționale.
Oficialul român a evidențiat relevanța unui asemenea proiect multinațional pentru flancul estic al NATO, cu rol strategic pentru securitatea întregului spațiu euroatlantic, mai ales în contextul deteriorării mediului de securitate generat de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Pe durata misiunii vor avea loc două activări ale MCM Black Sea, în cadrul cărora navele vor participa la exerciții internaționale în Marea Neagră. Forțele Navale Române participă cu puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” – 274, nava-comandant a Grupării, și cu vânătorul de mine „Sublocotenent Ion Ghiculescu” – M-270, iar Forțele Navale ale Bulgariei și ale Turciei vor contribui cu câte o navă cu capabilități de luptă împotriva minelor marine.
Misiunea principală a MCM Black Sea TG este de asigurare a libertății de navigație în apele Mării Negre, prin misiuni de supraveghere, acțiuni de neutralizare a posibilelor pericole pentru traficul maritim, precum și activități conexe de căutare și salvare pe mare.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Ceremonie în Portul Constanța România preia comanda Grupului Operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!
Comentarii