Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:35 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ramona Dinu (USR) „În fiecare zi, PSD omoară turismul, puțin câte puțin”

ro

05 May, 2019 12:44 1257 Marime text
 
România se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă, iar instituțiile statului se dovedesc a fi depășite complet de problemă. 
„Actuala putere PSD-ALDE comite greșeli grave, pe două planuri de acțiune. Pe de-o parte, blochează inițiativele noastre, doar pentru că vin din partea USR. Pe de cealaltă parte, propriile lor inițiative nu doar că nu ajută mediul privat, dar îi creează grave deservicii. 
Am arătat zilele trecute cum un proiect legislativ pe care l-am inițiat și care avea capacitatea de a-i încuraja pe tineri să urmeze o carieră în turism, domeniu care duce lipsă de 100 de mii de angajați, a fost blocat de PSD din motive ireale (detalii aici: https://bit.ly/2VHmBmM))”, susţine senatoarea.
Ramona Dinu susţine că un alt proiect legislativ a fost blocat din rea-credință de PSD, precum și o măsură a puterii care nu face decât să aplice o lovitură suplimentară mediului de afaceri din turism. 
„Potrivit legii actuale, un român poate primi șomaj dacă are un stagiu de cotizare de minim 12 luni din ultimele 24 luni. Ori, actuala reglementare este discriminatorie pentru lucrătorii din turism care, prin natura ocupației, întreprind activități sezoniere. Astfel, pentru aceștia este aproape imposibil să beneficieze de indemnizația de șomaj, inclusă în dreptul de securitate socială de Declarația universală a drepturilor omului, drepturi pe care România (încă) își asumă să le respecte. 
În situația de față, cei care se angajează în activități sezoniere sunt puternic discriminați. Pentru a nu trăi la limita sărăciei, aceștia sunt determinați să își schimbe domeniul de activitate. Iată deci un element în plus care a ajutat la conturarea situației critice din turism, în care 100 de mii de locuri de muncă sunt vacante.  Plecând de la această situație, am inițiat un proiect legislativ de modificare a legii sistemului asigurărilor pentru șomaj. Potrivit modificărilor propuse, persoanele care se angajează în activități sezoniere, în baza unui contract de muncă, pot beneficia de indemnizație de șomaj dacă au un stagiu de cotizare de minim 6 luni în ultimul an. 
Din nefericire, proiectul de lege a fost respins de majoritatea PSD-ALDE. Cam atât despre mitul social-democrației în cea ce privește interesul ridicat pentru protecția socială. 
Însă PSD nu doar că blochează inițiativele pozitive, dar se și avântă în modificări care adâncesc și mai mult criza prin care trece în momentul de față turismul din România.
Astfel, nu doar că patronii din ospitalitate acuză o lipsă acută de personal, dar sunt și limitați grav de modificările PSD. Prin celebra OUG 114, domeniile în care pot fi angajați zilieri au fost restrânse la 3. Turismul nu se regăsește prin acestea, astfel încât, în momentele de vârf, patronii sunt împinși de autorități să contacteze personal suplimentar pe care să-l plătească la negru. 
Iată cum un domeniu precum turismul, care poate deveni unul dintre principalele motoare de creștere economică a României, este omorât de PSD în fiecare zi, puțin câte puțin”, explica senatoarea USR de Constanţa.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii