Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:37 14 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prognoza agrometeorologică Deficit moderat de umiditate în sol în centrul Dobrogei

ro

04 Feb, 2018 14:46 610 Marime text
În prognoza agrometeorologică emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru intervalul 3 - 9 februarie a.c. se arată că va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în aproape toate regiunile agricole.
 
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -6...14°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...12°C, în majoritatea zonelor de cultură.
 
Temperatura maximă a aerului va oscila între -2…16°C, pe aproape întreg teritoriul.
 
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -11...11°C în cea mai mare parte a teritoriului, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, producându-se îngheț la sol.
 
Se prognozează precipitații sub formă de ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor.
 
De asemenea, izolat la începutul intervalului cantitățile de apă pot fi mai însemnate cantitativ.
 
Rezerva de apă în cultura grâului de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe întreg teritoriul agricol.
 
Izolat în nordul, nord-estul Moldovei și centrul Dobrogei se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol.
 
Regimul termic favorabil din aer va determina o evoluţie lentă a proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării.
 
De asemenea, în restul zonelor agricole se va semnala în continuare starea de repaus vegetativ.
 
Orzul şi grâul de toamnă vor parcurge răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (25-100%), în cea mai mare parte a ţării.

Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?

Comentarii