Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:28 20 10 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Principesa Margareta - Timp de o jumătate de secol, adevărul despre Marele Război a fost mistificat

ro

27 Aug, 2016 10:32 2618 Marime text
Principesa Margareta consideră că Primul Război Mondial reprezintă un moment definitoriu pentru România modernă și contemporană. În mesajul postat astăzi pe site-ul romaniaregala.ro, principesa evidențiază rolul regelui Ferdinand în intrarea României în Primul Război Mondial, alături de puterile Antantei, ca și al soldaților români, care, „pentru Națiune și Coroană, au sacrificat totul".

„Acum un secol, străbunicul meu, Regele Ferdinand, cel Loial, ratifica decizia Consiliului de Coroană de a conduce România în Primul Război Mondial, alături de puterile Antantei. Punând datoria sa față de țară mai presus de orice, Regele Ferdinand a condus țara prin momentele cele mai grele și mai mărețe ale istoriei sale. Continuând împlinirile istorice ale Regelui Carol I, Ferdinand și-a câștigat apoi numele de 'Întregitorul', pentru că, alături de bravii săi soldați, a luptat pentru împlinirea visului tuturor românilor — Marea Unire. Pe 28 august se împlinește un secol din ziua când primii soldați români ai Marelui Război și-au dat viața în slujba țării. Este un moment de reculegere în memoria celor care, pentru Națiune și Coroană, au sacrificat totul. În ciuda superiorității forțelor ostile, românii au rezistat și au atins, în numai doi ani, idealul suprem, consolidându-și identitatea și viitorul", se arată în mesajul principesei Margareta.

„Astăzi pornim la rememorarea, timp de doi ani, a contribuției românești în Primul Război Mondial, în toate aspectele sale. Timp de o jumătate de secol, adevărul despre Marele Război a fost mistificat și chiar șters din discuția publică. Beneficiind de libertatea de cercetare și de expresie a timpurilor noastre, avem datoria să readucem în lumină adevărul despre rolul Armatei Regale, al societății civile, al oamenilor de stat și al Coroanei în făurirea Marii Uniri. Să ne ridicăm la înălțimea morală a înaintașilor noștri, restituind României monumentele făurite de ei, precum Crucea Eroilor Neamului sau Mausoleul de la Mărășești, astăzi căzute în paragină sau uitare. Familia Regală se alătură instituțiilor statului, care acum, la un secol de la Marele Război, doresc să redea României respectul și încrederea de sine", mai spune principesa Margareta.

Ti-a placut articolul?

Comentarii