Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:04 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul copil din lume cu ADN de la trei părinți

ro

27 Sep, 2016 22:09 1796 Marime text
În Mexic, s-a născut primul copil din lume cu ADN de la trei părinți.

Un cuplu, originar din Iordania, a încercat mulţi ani să devină părinţi, însă femeia este purtătoarea genelor sindromului Leigh, ce afectează dezvoltarea sistemului nervos. Prin urmare, cuplul a cerut ajutorul medicului John Zhang, notează Agerpres.

Doctorul a dezvoltat o cale de a evita boala prin tehnica „trei părinți”. Metoda  presupune fertilizarea atât a ovulului mamei cât a celui provenit de la o donatoare cu sperma tatălui. Înainte ca ovulul fertilizat să înceapă să se dividă în embrioni, fiecare nucleu este separat. Ovul donatoarei este îndepărtat, fiind înlocuit cu cel al mamei. Această tehnică nu a fost, însă, agreată de cuplu deoarece cei doi sunt musulmani și s-au opus distrugerii celor două embrioane, după cum mai arată sursa citată. Prin urmare, Zhang a abordat o procedură diferită, controversată. El a extras nucleul din ovulul mamei și l-a inserat în ovulul donatoarei din care a fost scos în prealabil nucleul. Ovulul rezultat — cu ADN nuclear de la mamă și ADN mitocondrial de la donatoare — a fost ulterior fertilizat cu sperma tatălui.

Echipa lui Zhang a folosit această tehnică pentru a creea cinci embrioni dintre care numai unul s-a dezvoltat normal. Acesta a fost implantat în corpul mamei, ceea ce a dus, după nouă luni, la nașterea copilului.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii