Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:36 12 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Techirghiol Dezbatere, solicitată de ANRM, pentru un studiu referitor la nămolul sapropelic din lacul Techirghiol

ro

28 Jun, 2017 11:29 2704 Marime text
Primăria oraşului Techirghiol organizează, în aceste momente, o dezbatere privind realizarea unui studiu complex referitor la nămolul sapropelic din lacul Techirghiol. Dezbaterea a fost solicitata de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.
 

„Prin acest studiu se intenționează determinarea, la nivel științific, a datelor referitoare la rata de sedimentare, a cantităților optime care pot fi exploatate, a condițiilor specifice privind regenerarea acestuia, a modalitaților prin care nămolul utilizat poate fi repus în lac și a condițiilor de calitate pe care acesta trebuie să le îndeplinească, precum și alte aspecte relevante pentru gestionarea în condiții durabile a acestei resurse minerale”,  precizează reprezentanţii primăriei.

 
La dezbatere sunt prezenţi primarul oraşului Techirghiol, iulian Soceanu, preşedintele ANRM - Aurel Gheorghe, directorul Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“, Simion Nicolaev, deputatul Cristian Ion, reprezentanţi ai Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină - GeoEcoMar, ai Sanatoriului Balnear Techirghiol şi mulţi alţii. De la dezbatere lipsesc reprezentanţii societăţii Formin.

Aurel Gheorghe, directorul ANRM, susţine că ultimul studiu asupra arealului lacului Techirghiol a fost efectuat în anul 1979.                       
 
La rândul său, directorul Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ a ţinut să sublinieze că lacul Techirghiol are nu doar o importanţă naţională, ci şi una europeană.

Mihaela Mihai, directorul ştiinţific al Institutului GeoEcoMar, spune că în prezent nu se ştie cu exactitate adâncimea lacului, grosimea stratului de nămol, biomasa lacului.

Deputatul USR Cristian Ion a menţionat că resursa naturală, nămolul din lacul Techirghiol, trebuie să fie şi la dispoziţia generaţiilor viitoare, iar explorarea resursei trebuie să ajute la dezvoltarea comunităţii locale.

Mai multe informaţii puteţi citi în ediţia de mâine.

Ti-a placut articolul?

Comentarii