Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:32 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Petiţie pentru salvarea nămolului din Lacul Techirghiol. Câte semnături au fost adunate

ro

29 May, 2017 16:21 6425 Marime text
Primăria Techirghiol a iniţiat o petiţie intitulată „Salvaţi nămolul din Techirghiol” prin care autoritatea locală şi locuitorii orașului Techirghiol solicită sprijinul românilor pentru ca în viitoarea licență de exploatare, care va fi acordată SC Formin SA, să fie impuse o serie de restricții prin care să fie garantată regenerarea resursei naturale, nămolul sapropelic din Lacul Techirghiol.

"Prin interzicerea exportului în afară țării și a comercializării doar în zona de coastă a Mării Negre, nămolul rămas în urma tratamentelor poate fi repus din locul de unde a fost extras, fapt ce va conduce la o regenerare mai rapidă a acestei resurse minerale. De asemenea, dorim că exploatarea să se facă cu respectarea obligatorie a tuturor normelor de mediu în vigoare astfel încât apa și micro organismele din lac să nu fie afectate. Este foarte important de știut faptul că datorită acestor micro organisme care se regăsesc în Lacul Techirghiol există nămolul sapropelic cu proprietățile sale terapeutice" - susţin iniţiatorii petiţiei. 

Aceştia au mai precizat că se doreşte ca toate aceste restricții să fie impuse de Guvernul României în textul viitoarei licențe de exploatare, foarte explicit pentru a nu lasa loc interpretărilor.   

Până în prezent au fost adunate peste 180 de semnături, cele mai multe din partea locuitorilor din Techirghiol. 

Petiţia poate fi accesată aici: Salvaţi nămolul din Techirghiol
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Daniela 07 Jun, 2017 16:56 In concluzie, prevederile art. 11.1 din Legea minelor 85/2003 privind activitatile in zone protejate se potrivesc numai bine cu cele de la art. 11.2 exceptii si modul de reglementare ale acestora, cu regulamentul si planul de actiune al custodelui, reglementare care presupune avizari atat din partea custodelui, cat si din partea autoritatii locale. Speram ca nu aceeasi avizare favorabila, sau una fara a fi mentionate restrictiile, care va fi acordata in cazul documentelor ce vor fi pregatite de catre solicitant pentru obtinerea licentei de exploatare, asa cum sunt acestea prevazute la art 20 din aceeasi lege. Asteptam transparenta, responsabilitate si implicare din partea initiatorului petitiei, parte din custozii Sitului si acel Plan de management, alaturi de Regulamentul de organizare si functionare al sitului, astfel incat toate planurile de amenajare a teritoriului, cele de exploatare a resurselor naturale, sa fie armonizate cu acesta.