Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:55 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prima trombolioză, efectuată cu succes la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf Apostol Andrei“ Constanța

ro

18 Dec, 2018 16:21 1470 Marime text
A fost efectuată prima tromboliză la Spitalul Clinic Județean “Sf. Apostol Andrei” Constanța. Potrivit managerului unității sanitare, dr. Cătălin Grasa, procedura medicală a fost realizată cu succes, la o pacientă care a suferit un accident vascular cerebral și care a fost adusă la spital în mai puțin de o oră de la producerea  accidentului vascular.

Aceasta a fost investigată conform protocolului medical pentru administrarea tratamentului fibrinolitic și  a fost trombolizată în mai puțin de 50 de minute de la momentul în care a fost adusă la Unitatea Primiri Urgențe. 

”În ciuda vârstei înaintate a pacientei (aproape 90 de ani),  procedura a decurs fără complicații, pacienta fiind stabilă și ameliorată din punct de vedere neurologic” a declarat Conf. Univ. Dr. Axelerad Any Docu, medic șef secție Neurologie  SCJU Constanța.

Reamintim că medicii neurologi din cadrul SCJU au participat săptămâna trecută la o simulare națională, desfășurată sub observația directă a mai multor specialiști veniți de la Spitalul Universitar din București.

În cadrul simulării, au pus în aplicare protocolul național pentru efectuarea trombolizei. Întreaga activitatea s-a cronometrat, timpul fiind extrem de important în respectarea acestei proceduri.

Tromboliza este metoda terapeutică necesară pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic și constă în injectarea unei substante trombolitice (denumită și fibrinolitică), capabilă sa dizolve un cheag format pe vasul de sânge. Procedura este indicată tuturor pacienților peste 18 ani, în primele 3 ore de la instalarea simptomelor ( intervalul de 3 ore se aplică pacienților vârstnici). În cazul pacienților care au suferit un AVC și au urmat tratatmentul trombolitic în timp util, efectele secundare pot fi reduse la minim iar deficitul motor poate fi complet remis.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii