Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:18 24 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preşedintele României a câştigat în conflictul cu senatorul PSD, Gabriela Firea, care l-a reclamat pentru şantaj

ro

10 Dec, 2014 21:56 790 Marime text
Curtea Constituțională a stabilit că șeful statului are imunitate atunci când vine vorba de declarații și opinii politice, relatează Digi24.ro. Decizia vine în cazul de şantaj în care senatorul PSD, Gabriela Firea, l-a reclamat pe Traian Băsescu.
 

“Președintele României nu răspunde juridic pentru opiniile politice exprimate în exercitarea funcției de demnitate publică, nici pe durata mandatului și nici după expirarea acestuia. (…) Titularul mandatului rămâne răspunzător, conform legii, pentru toate actele și faptele care nu au legătură cu opiniile sale politice și care au fost săvârșite înainte sau în perioada în care a exercitat funcția publică”, se arată în motivarea deciziei Curţii Constituţionale.

„Imunitatea este inerentă mandatului de demnitate publică, pe perioadă exercitării acestuia, iar nu persoanei care ocupă temporar această funcție. Ea are caracter imperativ, neconstituind un drept subiectiv de care titularul poate uza sau la care poate renunța după propriul interes”, au mai stabilit judecătorii.

Gabriela Firea a depus plângere la Parchetul General, după ce Traian Băsescu a avertizat-o să fie atentă la soţul său, pentru că s-ar putea să nu-l mai găsească acasă.

Ti-a placut articolul?

Comentarii