Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:21 05 08 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prejudiciu de peste 50 de milioane de euro cauzat prin reciclarea fictivă a deșeurilor

ro

17 Nov, 2015 16:31 958 Marime text
Inspectorii antifraudă fiscală au investigat o rețea frauduloasă de 41 firme specializate în colectarea și reciclarea deșeurilor, care s-au sustras de la plata la bugetul de stat a 2,39 milioane de euro, reprezentând TVA și impozit pe profit. Prin intermediul acestui lanț tranzacţional, bugetul Fondului pentru Mediu a fost prejudiciat cu 54,4 milioane de euro.

Prin urmare, astăzi s-a dispus efectuarea a 59 de percheziții la sediile sociale și punctele de lucru ale unor firme, precum și la domiciliile și locuințele unor persoane fizice, situate pe raza municipiului București și a județelor Argeș, Brăila, Cluj, Constanța, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Prahova, Vâlcea, Vrancea și Tulcea.

Firmele investigate au fost implicate în procesul de reciclare, impus prin lege operatorilor economici care comercializează produse ambalate pe teritoriul României, în scopul asigurării reciclării unui procent cuprins între 55% și 60% din deșeurile provenite din amabalajele produselor introduse pe piața internă, în caz contrar aceștia fiind obligați să plătească o contribuției de 2 lei/kg ambalaj nereciclat.

În scopul sustragerii de la plata TVA și a impozitului pe profit și al disimulării reciclării a 120.952,2 tone de deșeuri de ambalaj, în circuitul fraudulos au fost folosite inclusiv firme tip ”fantomă”, care aveau obiecte de activitate precum ”Comerț cu flori și plante” sau ”Pescuit în ape dulci”, le lipsea personalul sau mijloacele tehnice necesare prelucrării deșeurilor, sau tranzacționau tona de deșeuri din ambalaje cu prețuri subevaluate, de chiar 1 leu.

Citeşte şi Percheziții de amploare la Constanța, București și alte 10 județe. Ar fi vizată Gremlin Computer SRL 

Ti-a placut articolul?

Comentarii