Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:47 18 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poliția Română Persoane, mașini și documente căutate la nivel internațional, găsite prin cooperare Schengen

ro

29 Sep, 2018 11:55 838 Marime text
Poliţiştii români şi partenerii de pe teritoriul statelor membre Schengen au depistat, în ultima săptămână, 771 depersoane, 112 autovehicule și 29 de documente ce făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen.
 
În perioada 21 - 28 septembriea.c., au fost localizate, pe teritoriul ţării noastre, 477 depersoane care fac obiectul unor semnalări în S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), în urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.
 
Poliţiştii români au pus în aplicare 17 mandate europene de arestare, au depistat85 depersoane semnalate de statele membre ca având refuzul intrării sau șederii pe teritoriul Schengen,137 persoane care erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară și 10 persoane care erau semnalate ca dispărute de partenerii din statele Schengen.
 
De asemenea, de pe teritoriul României, au fost ridicate 13documente,au fost găsite 72 de autovehicule și 5 plăcuțe de înmatriculare,ce erau căutate de partenerii din Spaţiul Schengen, pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor judiciare.
 
Totodată, 294 de persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.
 
Dintre acestea, 29 erau urmărite de Poliţia Română, în baza unor mandate europene de arestare,38 erau semnalate de Româniaca având refuzul intrării sau șederii pe teritoriul Schengen,alte 18 persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară, iar 6erau semnalate dispărute de autorităţile române.
 
Totodată, partenerii străini au identificat pe teritoriul lor 40 de autovehicule căutate de autorităţile române în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cadrul procedurilor penale și 16 documente semnalate de România.
 
România, din punct de vedere al cooperării poliţieneşti, este membru de facto al Spaţiului Schengen din 5 noiembrie 2010, iar Biroul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională -Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost inaugurat în 16 septembrie 2010.
 
Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.
 
S.I.S. conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii