Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:05 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziţii în Constanţa şi în alte şase judeţe pentru destructurarea unei grupări care a racolat și transportat peste 150 migranți

ro

22 Apr, 2015 13:58 968 Marime text
Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT au destructurat o reţea infracţională care ar fi traficat peste 150 de migranţi de origine arabă, pe relaţia Turcia – Bulgaria – România, apoi în ţări din spaţiul Schengen.

Astăzi, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi procurorii DIICOT – Structura Centrală au efectuat 7 percheziţii în judeţele Argeş, Constanţa, Vâlcea, Hunedoara, Arad şi în municipiul Bucureşti, pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în trafic de migranţi.

Din cercetări a reieşit că, în perioada ianuarie - aprilie a.c., membrii grupării ar fi recrutat, găzduit şi transportat peste 150 de migranţi, de origine arabă, pe ruta Turcia – Bulgaria - România, apoi i-ar fi scos frauduloas din ţară, peste frontiera româno-bulgară, având ca destinaţie finală state din spaţiul Schengen.

Liderii grupării, cetăţeni turci, organizatori ai activităţilor ilicite, ar fi acţionat pe teritoriul Turciei şi al Bulgariei, în scopul racolării şi coordonării transporturilor de migranţi.

Conducătorii grupării s-ar fi ocupat într-o primă fază de racolarea şi transportul transfugilor din Siria sau Irak spre Turcia, formând grupuri de migranţi atât la Istanbul, cât şi în Bulgaria, care erau transportate ilegal în Austria, Germania, Franţa, Italia, Norvegia, Finalanda şi Suedia.

O altă parte din gruparea infracţională ar fi acţionat pe teritoriul României şi ar fi avut rolul de a prelua transfugii intraţi ilegal în ţară, de a le asigura cazarea temporară, iar ulterior de a-i îmbarca în mijloacele de transport trimise de organizatorii turci ai reţelei.

Un ultim palier al grupării era reprezentat de transportatorii turci recrutaţi de coordonatorii grupării din Turcia şi Bulgaria şi trimişi pentru preluarea grupurilor de transfugi predate de membrii segmentului local al grupării şi apoi scoaterea lor frauduloasă din România.

Aceştia ar fi folosit pentru transportul migranţilor autotrenuri cu marfă folosită doar ca mijloc de disimulare a transfugilor, actele de transport însoţitoare ale mărfii atestând date nereale.

Gruparea ar fi obţinut profituri financiare substanţiale, sumele percepute pentru traficarea unui migrant fiind cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro.

8 persoane bănuite în cauză au fost conduse la sediul DIICOT – Structura Centrală, pentru audieri şi dispunerea măsurilor leagle.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi al SRI.

De asemenea, în cauză s-a cooperat cu poliţişti de frontieră din cadrul Direcţiei de Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Criminalităţii Transfrontaliere – IGPF.

Ti-a placut articolul?

Comentarii