Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:35 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pădurea Snagov pune semne de întrebare procurorilor DNA. Prințul Paul ar apărea într-un dosar

ro

30 Nov, 2015 19:18 1592 Marime text
 
Procurorii au decis să investigheze retrocedarea celor aproape 47 de hectare de pădure şi teren pe care prinţul Paul de România le-a obţinut în 2006 în Snagov, după ce s-a descoperit că sunt documente care arată că acel teren n-ar fi fost niciodată al Casei Regale. Totuşi o instanţă de judecată a stabilit contrariul. Între timp, mare parte din teren a fost vândută de nepotul lui Carol al II-lea mai multor persoane, printre care şi lui Remus Truică, fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase, notează romaniatv.net.  
 
Se pare că ancheta deschisă încă din 2010 se sprijină pe un raport de audit al Curţii de Conturi, care a prezentat situaţia tuturor retrocedărilor din 1990 până în 2012. Inspectorii susţin că Paul de România ar fi primit ilegal 46,78 hectare din pădurea „Fundul Sacului”, de pe malul lacului Snagov.
 
Pădurea Snagov a fost tot timpul proprietatea publică a statului român şi nu putea fi vândută, susţineau inspectorii în raport. Chiar Casa Regală, într-o scrisoare semnată de regele Mihai, solicita instanţei să respingă retrocedarea, potrivit Digi 24.
 
În februarie 2002, Paul de România, în calitate de succesor al lui Carol al II-lea, a solicitat Regiei Naţionale a Pădurilor restituirea a 47 de hectare din pădurea Snagov. În acel moment, legea prevedea că poate primi maximum zece hectare, dar în 2006 legea s-a modificat, fiind eliminată limitarea. În acelaşi an, Comisia Judeţeană Ilfov a validat, cu nouă voturi pentru şi unul împotrivă, cererea prinţului Paul de restituire a pădurii. Votul împotrivă a fost al reprezentantului Direcţiei Silvice Bucureşti, care a contestat punerea în posesie. Nu a contat. Prinţul Paul a fost pus în posesie printr-o sentinţă definitivă.
 
Domeniul de la Snagov, cea mai râvnită zonă imobiliară din jurul Capitalei, a fost vândut. Cele 47 de hectare valorează 14 milioane de euro. Terenul e valoros din două motive: e situat pe malul lacului Snagov, iar prinţul nu are niciun vecin.
 
O parte din teren a ajuns la Remus Truică, fostul şef al cancelariei premierului Adrian Năstase, care şi-a ridicat un palat impresionant. Nu este singurul caz în care o retrocedare la capătul căreia apare numele prinţului Paul ajunge în atenţia procurorilor.
 
În octombrie anul trecut, DNA a început urmărirea penală pentru cea mai mare restituire ilegală de pădure din România ultimilor 25 de ani. Paguba - 300 de milioane de euro. 43 de mii de hectare de pădure, de două ori suprafaţa Capitalei, ar fi ajuns ilegal la urmaşii familiei Ghika, cu ajutorul actelor falsificate şi cu complicitatea justiţiei. Încrengătura ajunge până în Parlament: sunt vizaţi vicepreşedintele Senatului, Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam şi senatorul Ilie Sârbu, scrie româniatv.net.
 
 


Sursa foto: radioiasi.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii