Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:34 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Traian Băsescu „Nu am cerut cetăţenia Republicii Moldova. Atmosfera politică nu este acum propice”

ro

02 Apr, 2015 18:16 997 Marime text
 
Traian Băsescu, aflat într-o vizită privată la Chişinău, a fost decorat, astăzi, de preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, cu ordinul „Ștefan cel Mare". Fostul preşedinte a precizat că nu a cerut încă acordarea cetăţeniei Republicii Moldova pentru că nu consideră că  atmosfera politică de aici este „propice pentru aşa ceva", dar nu renunţă la acest obiectiv, informează România TV.

Traian Băsescu a declarat, la Chişinău, în cadrul ceremoniei în care i-a fost acordată distincţia, că este prima sa vizită externă ca fost şef al statului, după ce, în 2005, a efectuat tot în Moldova prima sa vizită ca preşedinte al României. 

„Am promis candva ca, la prima venire la Chişinău, de după terminarea mandarului, voi solicita să primesc cetăţenie română. Nu am făcut-o pentru că eu consider că, în momentul de faţă, atmosfera politică din Republica Moldova nu este propice pentru aşa ceva. Dar răman cu acest obiectiv ca, mai dreveme sau mai târziu, atunci când voi considera că este oportun, voi inainta autorităţilor din Republia Moldova solicitarea de a deveni cetăţean al Republicii Moldova. Şi va trebui să o fac repejor", a spus Băsescu.

Fostul preşedinte a mulţumit pentru distincţia primită, spunând că, personal, a fost onorat de Republica Moldova cum nu „a fost onorat niciun politician din România".

„Este un semn de respect pe care Republica Moldova, conducerea politică a Republicii Moldova mi le-au arătat de-a lungul timpului. Şi la aceste semne de respect eu nu pot să raspund decât cu mult respesct şi cu dragoste.  (...)

Astăzi sunt mai liber, s-ar putea să spun mai multe. Am considerat  intotdeauna in mandatul meu de presedinte că suntem un popor, o naţiune, in doua state independente. (...) Suntem două ţări independente, dar acest lucru nu l-am stabilit noi niciodată, nici românii din stânga Prutului, nici românii din dreapta Prutului. Acest lucru a fost dictat de doi criminali: unul s-a chemat Stalin, altul Hitler. (...) Oare cât timp vom continua să trăim aşa cum ne-au strabilit Ribbentrop şi Molotov, Stalin şi Hitler? Poate că, într-o zi, privind ce este in jurul nostru, privind agresiunea Rusiei din ultimii doi ani, poate ne vom da seama că cel mai bun lucru este să fim uniţi. Efortul major al momentul trebuie să fie drumul spre Uniunea Europeană. 

Ca civil acum, răman un om liber care va crede tot timpul că o naţiune işi gaseste drumul ei la momentul potrivit. Poate nu este momentul să cutezăm a gandi la unirea dintre cele două ţări, dar cu certitudine este momentul să ne gândim la alternative. (...) Republica Moldova trebuie să fie parte a lumii occidentale", a spus Băsescu.


Sursa: România TV
Sursa foto: România TV

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii