Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:26 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muftiul Murat Iusuf la Cina de Iftar ”Unii parteneri au idei bune, dar nu pot fi experimentate pe musulmanii din țara noastră”. Cine a participat

ro

16 Jun, 2017 06:53 6913 Marime text
Aseară, la Cina de Iftar, muftiul Cultului Musulman, Murat Iusuf, a declarat că există persoane interesate să schimbe buna percepție a musulmanilor din România în rândul populației majoritare din această țară.

"Deși suntem o comunitate mică, există persoane interesate pentru a perturba buna conviețuire și coeziune a comunității musulmane și de a schimba buna percepție pe care musulmanii au avut-o în rândul populației majoritare române încă de mai bine de opt secole. Dorința noastră este de a ne păstra valorile religioase tradiționale fără influențe din exterior și de a le promova pe acestea în rândul tinerei generații care conviețuiește în România cu populația majoritară. Uneori unii parteneri au idei și intenții bune, dar nu pot fi experimentate pe comunitatea musulmană din țara noastră datorită particularităților specifice și a responsabilităților ce-i revin Muftiatului Cultului Musulman", a spus Murat Iusuf, la Cina de Iftar, potrivit Agerpres.

 
Evenimentul a fost organizat cu ocazia Sfintei Luni a Postului Ramadan de Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă — TIKA, în parteneriat cu Muftiatul Cultului Musulman din România.

"În ultima perioadă Muftiatul și-a orientat atenția atât către comunitatea musulmană din țara noastră, cât și către cea din străinătate pentru a identifica și găsi soluții la cauzele fenomenului radicalizării tot mai accentuate a unor grupări izolate care nu doresc să se integreze în societățile democratice de pe continent. În acest sens, menținem în permanență dialogul cu liderii religioși din Europa și Orient pentru a putea trage concluzii comune (...), acțiuni menite să limiteze acest fenomen și să îmbunătățească percepția populației occidentale față de Islam în general", a declarat Murat Iusuf.


El a spus că în România este o bună conviețuire între toate minoritățile naționale recunoscute de stat, însă, cu sprijinul autorităților centrale, trebuie să se vegheze la specificitatea și problemele inerente fiecărei etnii, pentru a conserva acest model și a-l exporta în țările interesate.
 

"Numai prin dialog și sprijin reciproc fiecare minoritate și cult poate găsi soluții și la situațiile ce nu le aparțin, dar care privesc societatea românească în ansamblu pentru a fi în continuare o națiune puternică și respectată de partenerii noștri", a adăugat Murat Iusuf.

 
Ambasadorul Republicii Turce la București, Osman Koray Ertaș, a declarat că România este recunoscută ca fiind o națiune tolerantă, unde oameni de diferite credințe trăiesc în armonie.
 
El a spus că imaginea prilejuită de Cina de Iftar constituie o altă mărturie a acestui fenomen și că, în calitate de musulman, este încântat să se bucure de seara de joi cu oameni de diferite religii și credințe.
 

"În această seară suntem adunați laolaltă oameni din toate sferele posibile. Sunt fericit că astăzi am alături de mine aproape toți partenerii cu care am colaborat în implementarea diverselor proiecte. (...) Pe lângă intenția de a organiza o astfel de masă, ne-am propus în primul și în primul rând să creăm o atmosferă de armonie între toate religiile pe care le întâlnim pe teritoriul României", a afirmat H. Ahmet Daștan, reprezentant al Oficiului TIKA București.


La eveniment au participat printre alții și edilii sectoarelor 5 și 6, Daniel Florea și Gabriel Mutu, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, deputatul PSD Florin Iordache și fosta campioană olimpică Gabriela Szabo.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii